Tetszett a cikk?

A magyar vállalat célja az volt, hogy minél több információt szerezzenek meg az Unipetrolról és leányvállalatairól – állítja egy tekintélyes cseh hírmagazin.

A Týden című vezető cseh hírmagazin szerint a magyar MOL és a holland-brit Royal Dutch/Shell vegyipari cégek visszaéltek a Unipetrol holding magánosítására kiírt pályázattal, mert egyetlen céljuk az volt, hogy minél több információt szerezzenek meg az Unipetrolról és leányvállalatairól. A lap emlékeztet rá, hogy a két társaság a tender folyamán több ezer, üzleti titkot érintő kérdést tett fel, s nagy nyomást gyakorolt az Unipetrol vezetésére, hogy ezekhez az adatokhoz hozzájusson.A Týden megemlíti, hogy a MOL részt vett az Unipetrolra kiírt első pályázaton is, s akkor is, mint most is, csak az érzékeny információk megszerzése volt a célja. A MOL ugyanis az Unipetrol komoly regionális vetélytársa. A MOL leányvállalata, a pozsonyi Slovnaft számos üzemanyagtöltő állomást üzemeltet Csehországban. Az üzemanyag nagykereskedésben a cseh piac több mint egynegyedét tartja kezében. Az olcsón megszerzett információk következtében helyzetét nagymértékben megerősítheti – írja a lap.Bár a MOL és a Royal Dutch/Shell végül is nem tettek kötelező jellegű vételi ajánlatot az Unipetrolra, valószínű, hogy a cseh vegyipari holding jó áron kerül eladásra, s a 63 százalékos állami részvénycsomagot a lengyel PKN Orlen veszi meg. A PKN Orlen 13 milliárd koronát ajánlott fel az Unipetrolért. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!