Könnyebben vállalhatnak mezőgazdasági szezonális munkát a külföldiek Magyarországon, mert a szezonális vízum ezentúl összesen 150 napos időtartamra szól, illetve többszöri ki- és belépést tesz lehetővé.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerint a munkavállalás megkönnyítése érdekében módosították a külföldiek magyarországi foglalkoztatásáról szóló miniszteri rendeletet, illetve az idegenrendészeti törvényt is. Ezutóbbi kétharmados törvény, amelynek módosításához az ellenzék támogatására is szükség volt.A miniszter közölte, hogy egy vízummal és egy munkavállalási engedéllyel az adott időtartamon belül többszöri, rövidebb idejű munkavégzésre is vállalkozhatnak a külföldiek.A munkavállalási engedély tartalmazza a foglalkoztatót, a munkakört és a foglalkoztatás időtartamát. Több munkaadónál történő foglalkoztatás esetén a rendelet lehetőséget ad munkaerő-kölcsönző cég közbeiktatásával történő foglalkoztatásra is. A változás értelmében a munkaerőpiaci intézményrendszer gyorsítja a munkavállalási engedélyt megelőző vizsgálatot, illetve az engedély kiadását.Burány utalt a külföldiek mezőgazdasági szezonális foglalkoztatásának könnyítését célzó ellenzéki törvényjavaslatra, amely az alkalmi munkavállalói könyvhöz hasonló módszert javasolt. A külföldi lakóhelye szerint illetékes magyar konzulátuson kiváltott szezonális munkavállalói könyv 120 nap időtartamú mezőgazdasági munkavégzésre adott volna lehetőséget.A miniszter szerint ezzel a megoldással követhetetlen lenne a harmadik országból érkező személyek magyarországi tartózkodása, munkavégzése, megélhetése. Mivel a harmadik országbeli személy foglalkoztatása esetén a munkaadó a közterheket bélyegben, közteher - jeggyel teljesíthetné a javaslat szerint, így olyan előnyben részesülne, amellyel a magyar munkanélküliek foglalkoztatását támogatja a Munkaerőpiaci Alap.A javaslat szerint a szezonális munkavállalói könyv nem tartalmazná a munkaadót, a munkakört és a munkabért sem. Ugyanakkor korlátlan számú határátlépésre jogosítana, így nem lehetne ellenőrizni, hogy a munkavállaló mikor, hol és kinél dolgozik. Mivel kiadásához nem kellene a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata, ott is lehetővé tenné a külföldi foglalkoztatását, ahol magyar munkaerő is rendelkezésre áll - mondta a miniszter. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek