Tetszett a cikk?

Könnyebben vállalhatnak mezőgazdasági szezonális munkát a külföldiek Magyarországon, mert a szezonális vízum ezentúl összesen 150 napos időtartamra szól, illetve többszöri ki- és belépést tesz lehetővé.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerint a munkavállalás megkönnyítése érdekében módosították a külföldiek magyarországi foglalkoztatásáról szóló miniszteri rendeletet, illetve az idegenrendészeti törvényt is. Ezutóbbi kétharmados törvény, amelynek módosításához az ellenzék támogatására is szükség volt.A miniszter közölte, hogy egy vízummal és egy munkavállalási engedéllyel az adott időtartamon belül többszöri, rövidebb idejű munkavégzésre is vállalkozhatnak a külföldiek.A munkavállalási engedély tartalmazza a foglalkoztatót, a munkakört és a foglalkoztatás időtartamát. Több munkaadónál történő foglalkoztatás esetén a rendelet lehetőséget ad munkaerő-kölcsönző cég közbeiktatásával történő foglalkoztatásra is. A változás értelmében a munkaerőpiaci intézményrendszer gyorsítja a munkavállalási engedélyt megelőző vizsgálatot, illetve az engedély kiadását.Burány utalt a külföldiek mezőgazdasági szezonális foglalkoztatásának könnyítését célzó ellenzéki törvényjavaslatra, amely az alkalmi munkavállalói könyvhöz hasonló módszert javasolt. A külföldi lakóhelye szerint illetékes magyar konzulátuson kiváltott szezonális munkavállalói könyv 120 nap időtartamú mezőgazdasági munkavégzésre adott volna lehetőséget.A miniszter szerint ezzel a megoldással követhetetlen lenne a harmadik országból érkező személyek magyarországi tartózkodása, munkavégzése, megélhetése. Mivel a harmadik országbeli személy foglalkoztatása esetén a munkaadó a közterheket bélyegben, közteher - jeggyel teljesíthetné a javaslat szerint, így olyan előnyben részesülne, amellyel a magyar munkanélküliek foglalkoztatását támogatja a Munkaerőpiaci Alap.A javaslat szerint a szezonális munkavállalói könyv nem tartalmazná a munkaadót, a munkakört és a munkabért sem. Ugyanakkor korlátlan számú határátlépésre jogosítana, így nem lehetne ellenőrizni, hogy a munkavállaló mikor, hol és kinél dolgozik. Mivel kiadásához nem kellene a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata, ott is lehetővé tenné a külföldi foglalkoztatását, ahol magyar munkaerő is rendelkezésre áll - mondta a miniszter. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!