Tetszett a cikk?

Kedden létrejött a világ - árbevétel alapján mért - legnagyobb légitársasága azáltal, hogy lebonyolították az Air France és a KLM közötti részvénycsere első fordulóját. Szakértők szerint a fúzió új korszakot nyit a légiközlekedésben, és iránymutató lehet más európai légitársaságok számára is.

A KLM részvényesei 41,76 millió részvényüket ajánlották fel az Air France-nak vételre, és ezzel a KLM papírjainak több mint 70 százaléka került az Air France birtokába. Az első részvényeladási akció hétfőn lezajlott és kedden indul be a második ajánlattételi időszak, amely május 21-éig tart. A második ajánlattételi időszakban az Air France a KLM kisrészvényesek kezében lévő papírjainak 95 százalékát kívánja megszerezni, amivel együtt megszűnik a holland légitársaság részvénypiaci jegyzése is.Hollandoké a többségElső ízben történt meg ezzel két európai légitársaság fuzionálása, és jött létre a világ legnagyobb légitársasága a forgalom nagysága alapján. Eddig a világelső a Japan Airlines volt. Az utasforgalom alapján számítva az Air France-KLM a harmadik helyet foglalja el az American Airlines és a United Airlines mögött.A két légitársaság abban állapodott meg, hogy közös holdingtársaságot alapít, és ezen belül mind az Air France, mind pedig a KLM még három évig saját márkanevét használja. Az Air France-KLM olyan holding, amely a közös cég felett 100 százalékos tulajdonnal rendelkezik, de amelyen belül a KLM megőrzi holland jellegét, hiszen a szavazati jogok 51 százalékával a holland állam és két alapítvány rendelkezik. A KLM megőrizheti külföldi leszállási jogait is.Kiszáll az államA fuzionálással egyidejűleg beindult a francia légitársaság privatizálásának folyamata is. A KLM-mel való egyesülés és részvénycsere révén automatikusan az állami részarány máris 43,7 százalékra süllyedt. A Financial Times keddi számában Jean-Cyril Spinetta, az Air France vezetője megerősítette, hogy a privatizálás az "idei évben" folytatódik. A párizsi kormány fúziót megelőző 54,5 százalékos tulajdoni részét 20 százalék alá akarja szorítani, de pontos forgatókönyvet az állami részarány csökkentéséről nem tett közzé.A közös cég részvényeivel a kereskedést szerdán kezdik el az amszterdami, a New York-i és a párizsi tőzsdén. Kedd reggel az Air France papírjait 0,75 százalékkal magasabban, 14,76 eurón jegyezték az előző napi záróhoz képest, a KLM-é pedig 0,54 százalékkal magasabban értékelték, az 16,9 eurón állt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!