Tetszett a cikk?

Az EU új tagállamai közül elsőként Ciprus, Észtország, Litvánia és Szlovénia jelezte, hogy csatlakozni kíván az európai árfolyam-mechanizmushoz (ERM-2), a gazdasági és valutaunióba (EMU) történő 2007-es belépés reményében.

Joaquin Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős biztosának szóvivője szerint Észtország és Litvánia már az elkövetkező hónapokban, Ciprus és Szlovénia pedig az idei év végén, vagy a jövő év elején szeretne belépni az ERM-2-be.Az árfolyam-mechanizmusban való részvétel az EMU-hoz történő csatlakozás kötelező előfeltétele. A szabályok szerint a valutauniós tagságra pályázó országoknak legkevesebb két évet kell eltölteniük az ERM-2-ben, mielőtt bevezethetnék az eurót. Ebben az időszakban nem értékelhetik le a valutájukat, annak középárfolyamát az euróhoz kötik, és ahhoz képest 15 százalékosnál nagyobb kilengést egyik irányban sem engedhetnek meg.Magyarország - Lettországgal, Szlovákiával és Máltával együtt - várhatóan 2005-ben fog belépni az árfolyam-mechanizmusba, az ő valutauniós csatlakozásukat azonban 2007-nél későbbre várják. Itthon az elkövetkező hetekben esedékes az ezzel kapcsolatos döntés bejelentése, a céldátum azonban várhatóan nem egy bizonyos év, hanem egy időszak lesz.A valutauniós tagság további feltételei közé tartozik, hogy a belépő ország államháztartási hiánya nem lehet magasabb hazai össztermékének (GDP) a 3 százalékánál, inflációs rátája 1,5 százalékpontnál nagyobb mértékben nem haladhatja meg a három legalacsonyabb inflációjú tagállam átlagát, a hosszú lejáratú hitelek kamata pedig legfeljebb 2 százalékponttal lehet nagyobb a három legalacsonyabb inflációjú tagország megfelelő kamatainak átlagánál.Az ERM-2-höz elsőként csatlakozni kívánó országok közül Észtország, Litvánia és Szlovénia a 2003-as adatok alapján már most is eleget tesz a költségvetési hiányra vonatkozó követelménynek. A május 1-jén taggá vált többi hét ország mindegyikénél magasabb a hiány a GDP 3 százalékánál.Ez utóbbi tagországok ellen az Európai Bizottság várhatóan már a nyár folyamán megindítja a túlzott államháztartási hiány esetében alkalmazandó eljárást. Ennek alapját azok a konvergenciaprogramok képezik majd, amelyeket az új tagállamoknak még májusban be kell nyújtaniuk a bizottságnak.A valutaunión kívüli országokról lévén szó, esetükben az eljárás lefolytatása és lehetséges következményei is mások lesznek, mint az EMU-tagoknál. Egyrészt egy évnél várhatóan több időt kapnak a hiány csökkentésére, másrészt ennek elmaradása esetén sem kell olyan pénzügyi szankciókkal számolniuk, mint amilyenek elvben a valutaunió jelenlegi tagjait fenyegetik.A legrosszabb esetben az történhet, hogy nem juthatnak hozzá bizonyos kohéziós alapokhoz. De ez is csak akkor következhet be, ha államháztartási hiányuk az eljárás megindítása ellenére legkevesebb három évig meghaladja a 3 százalékos tűréshatárt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!