Tetszett a cikk?

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedden 46 éves mélyponton, 1 százalékon tartotta irányadó napikamatát.

A Fed illetékes bizottsága egyhangúlag hozta meg döntését, és azt a testület az amerikai foglalkoztatottság javulásával, az árak kissé gyorsuló emelkedésével indokolta. Ezzel elemzők szerint már nem az árak csökkenésének kilátását látja, elvetette azon alapvetését, hogy az árak csökkenésére lehet számítani és egyszersmind feladta a türelmes várakozás politikáját is, ami így egy meglehetősen fokozatosan végrehajtott kamatemelés útját egyengeti. A Fed úgy látja, hogy a gazdaság folytatja expanzióját.A Fed diszkont rátáján sem változtatott, az továbbra is 2 százalék. A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) legutóbb március 16-án hozott döntést kamatáról és akkor - a piaci várakozásoknak megfelelően - nem változtatott az irányadó kamatszinten, így az továbbra is 1,00 százalék maradt. Most többen már emelésre számítottak, még többen egy júniusi emelésre.A Fed tavaly június 25-én csökkentett utoljára, a jelenleg is érvényes 1,00 százalékra. Ezt megelőzően 2001-ben csak csökkentett, majd 2002-ben és tavaly összesen két esetben csökkentett, számos esetben pedig változatlanul hagyta a kamatszintet. 2001. január elején a Fed kamatszintje még meghaladta a 6 százalékot, 2002. elején már csak 1,75 százalék volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!