Tetszett a cikk?

Kedden az 55 éves Rodrigo Ratot választották meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának, aki június elsején lép hivatalba.

A 24 tagú igazgatótanács kedden szavazott az új vezérigazgató személyéről, aki a márciusban lemondott német Horst Kohler székét veszi át. Rodrigo Rato lesz egyben a 184 tagállamot tömörítő IMF igazgatótanácsának elnöke is.A Nemzetközi Valutaalapnak hat évtizedes fennállása óta mindig európai vezetője volt, míg testvérszervezetének, a Világbanknak az élén mindig egy amerikai áll. Áprilisban a fejlődő országok egy csoportja azt követelte az IMF vezetésétől, hogy vessenek véget az európai hagyománynak, s nemzetiségétől függetlenül a legmegfelelőbb személyt válasszanak meg a szervezet vezetőjének, nyílt és átlátható módon.Rodrigo Rato mandátuma előző munkahelyén március közepén szűnt meg, miután a jobboldali spanyol Néppárt váratlanul vereséget szenvedett a spanyol szocialistáktól a törvényhozási választáson.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!