Tetszett a cikk?

A tíz agrártársaság privatizációra felkínált részvényeinek vételára legfeljebb 10 százalékig kárpótlási jegyben is kiegyenlíthető – írja a Napi gazdaság. Sokan abban reménykednek, hogy kárpótlási jegyért esetleg az Antenna Hungária Rt. részvényeiből is vásárolhatnak.

Az állami tulajdonban lévő agrárcég privatizációs pályázatainak kiírásában szereplő, ám sokak figyelmét elkerülő kitétel szerint a jegyeket az ÁPV Rt. 174,2 százalékon számítja be az agrárcégek vételárába. A tíz agrárcég felkínált részvényeinek névértéke megközelítőleg 18,5 milliárd forint, amelyért elméletileg 1 milliárd 61 millió forintnyi ezer forintos címletű kárpótlási jegy cserélhető be.A Napi Gazdaság értesülései szerint a tavalyi legeslegutolsóként kárpótlásijegy-cserének beharangozott Forrás-részvény csere után 500–800 millió forint névértékű kárpótlási jegy maradt még a jegyek letéti kezelésével megbízott SBB Rt.-nél, így valószínűleg az agrárcégek vételárának tíz százaléknál jóval kisebb része folyhat be ténylegesen kárpótlási jegyekben.Az ÁPV-t a kárpótlási törvény kötelezi arra, hogy a privatizálandó állami vagyon legalább 10 százaléka erejéig el kell fogadnia a kárpótlási jegyet. Amennyiben a jegyekből származó privatizációs bevétel a 10 agrárcég eladása után is 10 százalék alatt marad, akkor valószínűleg az Antenna Hungária privatizációja során is lehet majd fizetni ezekkel a papírokkal – vélekedik a portfolio.hu.A Legfelsőbb Bíróság korábbi határozata szerint a 10 százaléknyi kárpótlási jegy elfogadásának kötelezettsége nem az egyes privatizációk esetében külön-külön, hanem a különböző cégek magánosítására összevontan érvényes. A legutóbbi privatizációs tranzakciónál (FHB) ugyanakkor még nem fogadta el az ÁPV ezeket a speciális értékpapírokat. Lehet, hogy akkor még 10 százalék felett volt a privatizációs bevételeken belül a kárpótlási jegy aránya, s csak a MOL tranzakciót követően esett 10 százalék alá – írja a gazdasági portál, amely nem zárja ki, hogy az állam így megszabadulhatna a kárpótlási jegyek letti őrzésének egyre égetőbb problémájától is.Az kárpótlási jegyek tulajdonosainak mindenesetre megmozgatta a fantáziáját a lehetőség. A jegyek a tavaly év végi 500 forintos árfolyamról idén az ezer forintos névértékig erősödtek, igaz meglehetősen csekély, mindössze 150 ezer darabos forgalom mellett. Az agrártársaságok megszerzésének lehetőségéről szóló, az ÁPV által a hvg.hu számára egyenlőre még meg nem erősített információk hatására a kárpótlási jegy a nap sztárja lett, délig 20 százalékos erősödéssel elérte az 1140 forintot.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!