A tíz agrártársaság privatizációra felkínált részvényeinek vételára legfeljebb 10 százalékig kárpótlási jegyben is kiegyenlíthető – írja a Napi gazdaság. Sokan abban reménykednek, hogy kárpótlási jegyért esetleg az Antenna Hungária Rt. részvényeiből is vásárolhatnak.

Az állami tulajdonban lévő agrárcég privatizációs pályázatainak kiírásában szereplő, ám sokak figyelmét elkerülő kitétel szerint a jegyeket az ÁPV Rt. 174,2 százalékon számítja be az agrárcégek vételárába. A tíz agrárcég felkínált részvényeinek névértéke megközelítőleg 18,5 milliárd forint, amelyért elméletileg 1 milliárd 61 millió forintnyi ezer forintos címletű kárpótlási jegy cserélhető be.



A Napi Gazdaság értesülései szerint a tavalyi legeslegutolsóként kárpótlásijegy-cserének beharangozott Forrás-részvény csere után 500–800 millió forint névértékű kárpótlási jegy maradt még a jegyek letéti kezelésével megbízott SBB Rt.-nél, így valószínűleg az agrárcégek vételárának tíz százaléknál jóval kisebb része folyhat be ténylegesen kárpótlási jegyekben.



Az ÁPV-t a kárpótlási törvény kötelezi arra, hogy a privatizálandó állami vagyon legalább 10 százaléka erejéig el kell fogadnia a kárpótlási jegyet. Amennyiben a jegyekből származó privatizációs bevétel a 10 agrárcég eladása után is 10 százalék alatt marad, akkor valószínűleg az Antenna Hungária privatizációja során is lehet majd fizetni ezekkel a papírokkal – vélekedik a portfolio.hu.



A Legfelsőbb Bíróság korábbi határozata szerint a 10 százaléknyi kárpótlási jegy elfogadásának kötelezettsége nem az egyes privatizációk esetében külön-külön, hanem a különböző cégek magánosítására összevontan érvényes. A legutóbbi privatizációs tranzakciónál (FHB) ugyanakkor még nem fogadta el az ÁPV ezeket a speciális értékpapírokat. Lehet, hogy akkor még 10 százalék felett volt a privatizációs bevételeken belül a kárpótlási jegy aránya, s csak a MOL tranzakciót követően esett 10 százalék alá – írja a gazdasági portál, amely nem zárja ki, hogy az állam így megszabadulhatna a kárpótlási jegyek letti őrzésének egyre égetőbb problémájától is.



Az kárpótlási jegyek tulajdonosainak mindenesetre megmozgatta a fantáziáját a lehetőség. A jegyek a tavaly év végi 500 forintos árfolyamról idén az ezer forintos névértékig erősödtek, igaz meglehetősen csekély, mindössze 150 ezer darabos forgalom mellett. Az agrártársaságok megszerzésének lehetőségéről szóló, az ÁPV által a hvg.hu számára egyenlőre még meg nem erősített információk hatására a kárpótlási jegy a nap sztárja lett, délig 20 százalékos erősödéssel elérte az 1140 forintot.



Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

Az ellenzék elfoglalta a pulpitust, Orbán arcába sípoltak, de a Fidesz elfogadta a rabszolgatörvényt

Az ellenzék elfoglalta a pulpitust, Orbán arcába sípoltak, de a Fidesz elfogadta a rabszolgatörvényt

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről