A világ legdinamikusabban növekvő gazdaságával bíró Kína jelenleg a világ legnagyobb külföldi befektetői közé tör – mutat rá az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) beszámolója nyomán a Financial Times című lap.

Arra a kérdésre, hogy honnan várják a befektetőket a világban a következő két évben, a száz legfontosabb befektetési ügynökség Kínát az ötödik helyre sorolta. Az ázsiai ország ezzel olyan jelentős gazdaságokat utasított maga mögé, mint a japán vagy a német. Mindemellett vannak országok, különösen Afrikában, ahol az Egyesült Államok után Kína a második legfontosabb befektető.

Az UNCTAD beszámolója szerint Kína ezzel a befektetett tőke kockázatot szeretné ellensúlyozni a befektetők szemében. A kínai vállalatok fontos befektetői az afrikai országoknak, különösen az energia és a nyersanyagok piacán. Hosszú távon a kínai márkanevek, mint a Konka, a Haier, a Midea és a TCL bevett márkákká válhatnak az európai háztartások számára is - vélekedik a lausanne-i székhelyű Nemzetközi Menedzsment Fejlesztési Intézet (IMD) vezetője, Stéphane Garelli.

Első lépcsőként az ázsiai gazdaságok külföldi tőkeberuházások révén piacot szereztek az Egyesült Államokban, Japánban és az Európai Unióban. Kína globális termelésre állt át iparcikkekből, India üzletviteli tevékenységre specializálódott, Thaiföld pedig a szolgáltatói szektorban lépett nagyot. Második lépésként ezek a gazdaságok befektethető tőkét halmoznak fel, és középtávon maguk is kilépnek a nemzetközi beruházások piacára. A végső stádiumban, vélekedik Garelli, ezek az országok versenyt támasztanak a világpiac jelenlegi csúcsragadozóinak, új globális vállalatokkal és márkákkal. Garelli szerint „hasonló módon törnek majd be a világpiacra, mint ahogyan azt Japán tette, csak sokkal nagyobb erőtartalékokkal.

Kína 2050-re a világ legnagyobb gazdasága lehet, maga mögé utasítva az Egyesült Államokat és Indiát is - fest fel egy lehetséges jövőképet a Goldman Sachs befektetési tanácsadó cég. Az IMD versenyképességi rangsorát, mely 60 ország gazdaságát értékeli, még mindig az Egyesült Államok vezeti, de az első tíz helyen jelentős cserélődés következett be tavaly óta. A legjelentősebb előrelépést Kína Zhejiang tartománya és India mutatja, melyek a 38. helyről a 19.-re, illetve az 50.-ről a 34. helyre tornászták fel magukat.

Az UNCTAD elemzése komoly optimizmusról számol be a külföldi direkt tőkebefektetések (FDI) terén, különösképp a szállodaipar, az éttermek, a turisztika, az informatikatechnológia és a kommunikációs piacokon. „A felmérések és az ügynökségek mind úgy vélik, hogy a világgazdaság túl van a nehezén, innen csak felfelé vezet az út” – áll a beszámolóban. A felmérés arra is rámutat hogy a piacok növekvő sikerrel szereznek külföldi direkt tőkebefektetőket, s ezáltal a megkérdezettek fele szerint nő a piaci liberalizáció és a befektetői kedv.

„Annak ellenére, hogy az optimizmus a befektetések terén nő, a FDI megszerzésért folytatott küzdelem egyre agresszívabbá válik” - mondta Karl Sauvant, az UNCTAD befektetési részlegének vezetője. Jelenleg a fejlődő országokban a beruházások főleg gyártással foglalkoznak, de egyre jobban nyitnak az üzletet támogató szolgáltatások áttelepítése felé is.HVG: KÜLFÖLDÖN TANULÓ KÍNAIAK - Teknősök, haza!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb autóipari cégnek ad 3,9 milliárd forintot a kormány

Újabb autóipari cégnek ad 3,9 milliárd forintot a kormány

Elemzés: az ellenzék végre nem volt ciki

Elemzés: az ellenzék végre nem volt ciki

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?