Tetszett a cikk?

A világ legdinamikusabban növekvő gazdaságával bíró Kína jelenleg a világ legnagyobb külföldi befektetői közé tör – mutat rá az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) beszámolója nyomán a Financial Times című lap.

Arra a kérdésre, hogy honnan várják a befektetőket a világban a következő két évben, a száz legfontosabb befektetési ügynökség Kínát az ötödik helyre sorolta. Az ázsiai ország ezzel olyan jelentős gazdaságokat utasított maga mögé, mint a japán vagy a német. Mindemellett vannak országok, különösen Afrikában, ahol az Egyesült Államok után Kína a második legfontosabb befektető.

Az UNCTAD beszámolója szerint Kína ezzel a befektetett tőke kockázatot szeretné ellensúlyozni a befektetők szemében. A kínai vállalatok fontos befektetői az afrikai országoknak, különösen az energia és a nyersanyagok piacán. Hosszú távon a kínai márkanevek, mint a Konka, a Haier, a Midea és a TCL bevett márkákká válhatnak az európai háztartások számára is - vélekedik a lausanne-i székhelyű Nemzetközi Menedzsment Fejlesztési Intézet (IMD) vezetője, Stéphane Garelli.

Első lépcsőként az ázsiai gazdaságok külföldi tőkeberuházások révén piacot szereztek az Egyesült Államokban, Japánban és az Európai Unióban. Kína globális termelésre állt át iparcikkekből, India üzletviteli tevékenységre specializálódott, Thaiföld pedig a szolgáltatói szektorban lépett nagyot. Második lépésként ezek a gazdaságok befektethető tőkét halmoznak fel, és középtávon maguk is kilépnek a nemzetközi beruházások piacára. A végső stádiumban, vélekedik Garelli, ezek az országok versenyt támasztanak a világpiac jelenlegi csúcsragadozóinak, új globális vállalatokkal és márkákkal. Garelli szerint „hasonló módon törnek majd be a világpiacra, mint ahogyan azt Japán tette, csak sokkal nagyobb erőtartalékokkal.

Kína 2050-re a világ legnagyobb gazdasága lehet, maga mögé utasítva az Egyesült Államokat és Indiát is - fest fel egy lehetséges jövőképet a Goldman Sachs befektetési tanácsadó cég. Az IMD versenyképességi rangsorát, mely 60 ország gazdaságát értékeli, még mindig az Egyesült Államok vezeti, de az első tíz helyen jelentős cserélődés következett be tavaly óta. A legjelentősebb előrelépést Kína Zhejiang tartománya és India mutatja, melyek a 38. helyről a 19.-re, illetve az 50.-ről a 34. helyre tornászták fel magukat.

Az UNCTAD elemzése komoly optimizmusról számol be a külföldi direkt tőkebefektetések (FDI) terén, különösképp a szállodaipar, az éttermek, a turisztika, az informatikatechnológia és a kommunikációs piacokon. „A felmérések és az ügynökségek mind úgy vélik, hogy a világgazdaság túl van a nehezén, innen csak felfelé vezet az út” – áll a beszámolóban. A felmérés arra is rámutat hogy a piacok növekvő sikerrel szereznek külföldi direkt tőkebefektetőket, s ezáltal a megkérdezettek fele szerint nő a piaci liberalizáció és a befektetői kedv.

„Annak ellenére, hogy az optimizmus a befektetések terén nő, a FDI megszerzésért folytatott küzdelem egyre agresszívabbá válik” - mondta Karl Sauvant, az UNCTAD befektetési részlegének vezetője. Jelenleg a fejlődő országokban a beruházások főleg gyártással foglalkoznak, de egyre jobban nyitnak az üzletet támogató szolgáltatások áttelepítése felé is.HVG: KÜLFÖLDÖN TANULÓ KÍNAIAK - Teknősök, haza!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!