Tetszett a cikk?

Az orosz kormány államosítaná a világ egyik legnagyobb erőművét, a Jukoszt pedig a Putyinhoz lojális olajbárók kezére juttatná.

A Szajano Susenszkaja erőmű tulajdonosa az az Anatolij Csubajsz, aki a jelenlegi kormány által hevesen támadott orosz privatizációt korábban orosz gazdasági miniszterként irányította. Alexander Zsukov miniszterelnök-helyettes nemrégiben arra utasította a jelenlegi gazdasági minisztert, hogy egy bírósági ítéletet végrehajtva, az orosz szövetségi vagyonügynökség vegye birtokba a kelet-szibériai Szajano-Susenszkaja vízi erőművet, amely jelenleg az UES tulajdona. Az újraállamosítás tehát nem biztos, hogy megáll az olajiparnál.Az orosz állam a Jukoszt olyan, hozzá lojálisabb piaci szereplőknek ellenőrzése alá akarja áthelyezni, mint a Szurgutnyeftyegaz, a Rosznyefty vagy a Gazprom - mondta egy elemző szerdán az Eho Moszkvi rádiónak. A szakértő szerint közbülső tulajdonosokként szóba jöhetnek az államhoz hű magánszemélyek, például egy olajágazati tapasztalatokkal rendelkező felsőházi tag.Oroszországgal foglalkozó politikai elemzők már korábban is azt feltételezték, hogy Putyin szeretné ellenőrzése alá vonni a természeti erőforrásokat kiaknázó vállalatokat, és ezzel egyidejűleg úgy átrendezni az orosz gazdaság tulajdonviszonyait, hogy a privatizáció során óriási vállalatbirodalmakhoz jutott oligarchák helyett a hozzá lojális kádereket juttassa a gazdaság kulcspozícióiba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!