Az orosz kormány államosítaná a világ egyik legnagyobb erőművét, a Jukoszt pedig a Putyinhoz lojális olajbárók kezére juttatná.

A Szajano Susenszkaja erőmű tulajdonosa az az Anatolij Csubajsz, aki a jelenlegi kormány által hevesen támadott orosz privatizációt korábban orosz gazdasági miniszterként irányította. Alexander Zsukov miniszterelnök-helyettes nemrégiben arra utasította a jelenlegi gazdasági minisztert, hogy egy bírósági ítéletet végrehajtva, az orosz szövetségi vagyonügynökség vegye birtokba a kelet-szibériai Szajano-Susenszkaja vízi erőművet, amely jelenleg az UES tulajdona. Az újraállamosítás tehát nem biztos, hogy megáll az olajiparnál.Az orosz állam a Jukoszt olyan, hozzá lojálisabb piaci szereplőknek ellenőrzése alá akarja áthelyezni, mint a Szurgutnyeftyegaz, a Rosznyefty vagy a Gazprom - mondta egy elemző szerdán az Eho Moszkvi rádiónak. A szakértő szerint közbülső tulajdonosokként szóba jöhetnek az államhoz hű magánszemélyek, például egy olajágazati tapasztalatokkal rendelkező felsőházi tag.Oroszországgal foglalkozó politikai elemzők már korábban is azt feltételezték, hogy Putyin szeretné ellenőrzése alá vonni a természeti erőforrásokat kiaknázó vállalatokat, és ezzel egyidejűleg úgy átrendezni az orosz gazdaság tulajdonviszonyait, hogy a privatizáció során óriási vállalatbirodalmakhoz jutott oligarchák helyett a hozzá lojális kádereket juttassa a gazdaság kulcspozícióiba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Elektromos triciklikkel erősít a posta