Tetszett a cikk?

A balti államokból, valamint Oroszországból és Ukrajnából érkező internetes bűnözők brit bankszámlákat fosztogattak.

A bűnözők módszere az volt, hogy a nagy brit lakossági bankok - a főleg a két legnagyobb, a Barclays és a National Westminster - ügyfeleinek bankjaik nevében elektronikus levelet küldtek, amelyben kérték, hogy a bank adatbázisának frissítése és a "a pénzmosás elleni harc segítése" végett közöljék személyes adataikat, valamint bankszámlaszámukat és az ahhoz tartozó biztonsági kódokat.



Az e-mailek mindig tartalmaztak egy-egy internetes linket is; ez a gyanútlan ügyfelet átterelte egy álhonlapra, amely megtévesztésig hasonlított bankjáéra. A kért adatokat az itt feltüntetett rubrikákba kellett beírni. Az orosz megbízóknak dolgozó bűnözőknek ezt követően már csak annyi dolguk volt, hogy az adatok birtokában megcsapolják a rászedett betétesek számláit. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!