Tetszett a cikk?

Az idei első negyedévben 56 vállalat szervezett tőzsdei kibocsátást Európában összesen 5,24 milliárd euró kibocsátási értéken, míg tavaly ugyanezen idő alatt 15 kibocsátás történt mindössze 77 millió euró értékben.

Az idei növekedés oroszlánrésze a Belgacom belga telekommunikációs vállalat kibocsátásának tudható be az Euronext tőzsdén, amely 3,29 milliárd eurónyi friss tőkét hozott - írja elemzésében a PricewaterhouseCoopers (PWC).A legtöbb kibocsátás Londonban történt: 39 jegyzés, az összesnek 70 százaléka 1,12 milliárd euró befektetést hozott. A második helyen az Euronext áll 10 jegyzéssel és 3,62 milliárd euró befektetési értékkel, amelyből 3,29 milliárdot a Belgacom hozott. A svájci SWX piacon a Basilea Pharmaceutica március 25-i jegyzésének kezdete hozott 132 millió euró befektetést.Miközben tavaly hét európai piac maradt parlagon, az idén már csak négyen nem történt kibocsátás az első negyedévben. Az adatok arra utalnak, hogy folytatódik az európai elsődleges kibocsátások fellendülése - vonja le a következtetést a PWC. A bizalom még változatlanul gyenge lábakon áll, és bármiféle globális gazdasági vagy politikai megrázkódtatás képes azt megrendíteni. Az elkövetkező két negyedévre előirányzott kibocsátások azonban reménykeltők" - írja a PWC szakértője, Philipp Hofstetter.A befektetők azonban meglehetősen válogatósnak bizonyultak az utóbbi időkben, mivel a fejlett technológiai cégek árfolyam-emelkedésének befulladása keserű emlékeket hagyott bennük. A szerves fejlődésük kezdeti szakaszában tőzsdére igyekvő vállalatok iránt alaposan megcsappant a befektetői érdeklődés. A kibocsátók között 10 bányaipari vállalat volt, míg 2003 első negyedévében még csak 3 kibocsátót adott az ágazat.A szoftver- és számítástechnikai szolgáltatók közül kilenc cég vitte tőzsdére részvényeit, szemben a tavalyi öttel. Fellendült a kibocsátási aktivitás az Egyesült Államokban is, ahol a NYSE és a Nasdaq együttesen 38 kibocsátás porondjául szolgáltak a tavalyi 6 után. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság