Tetszett a cikk?

Akár meg is duplázódhatnak a hazai földárak a következő években egyes agrárszakértők szerint. Hazánk EU-csatlakozása miatt két dolog változni fog e területen: megkezdik az uniós földalapú támogatások szétosztását, és az uniós tőke befektetési lehetőségeket fog keresni a magyar mezőgazdaságban.

A mezőgazdasági földalapú támogatások a gazdasági tevékenység folytatását segítik elő, kiegészítik a gazdák jövedelmét. Ez az összeg jelenleg hetvenezer forint évente egy hektárnyi föld után. Ebből Magyarország az idén csak huszonöt százalékára jogosult, ám ez az arány évenként emelkedni fog – mondta a hvg.hu-nak Fűr Zoltán, a Földbróker szakértője. Természetesen csak az kaphatja meg a támogatást, aki regisztráltatta magát és megfelel az előírt feltételeknek.

„Elképzelhető, hogy az EU csökkentheti a mezőgazdasági támogatásokat, habár egy kiharcolt szintet nem könnyű lealkudni” - vélekedett Fűr. Mindenesetre a támogatások megvonására utal, hogy a gazdag országok már a befizetések mai szintjét sem akarják vállalni - ez a GDP 1,27 százalékának felel meg -, ezt egy százalékra akarják leszorítani. Az sem mellékes, hogy a szintén most csatlakozott Lengyelországban túl sok a finanszírozandó föld – mondta Fűr.

A földvásárlás továbbra is csak a magyar magánszemélyek részére biztosított. Ugyanis a hatályos földtörvény szerint külföldi személyek nem szerezhetnek termőföldtulajdont Magyarországon. Hazánk a csatlakozási tárgyalások során abban állapodott meg, hogy hét évig fenntartja a külföldön lakó vagy hazánkban élő, nem magyar állampolgárokra vonatkozó termőföldszerzési tilalmat. De nem tartoznak a tilalom hatálya alá azon uniós állampolgárok, akik önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként akarnak letelepedni, legalább három éve folyamatosan tartózkodnak nálunk, és mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. Felmérések szerint a belépéskor alig tizenkét-tizenhat külföldi állampolgár felelhetett meg ezeknek a feltételeknek – véli Fűr. Azt azonban nehéz lenne megjósolni, hogy a későbbiekben hányan akarnak majd földvásárlás céljából magyarországi tartózkodást igényelni.

A tulajdonszerzés további feltétele, hogy az uniós állampolgárnak vállalnia kell, hogy a termőföldet nem hasznosítja más célra, kivéve a mezőgazdasági termeléshez szükséges lakó- és gazdasági épület létesítését. Mivel a törvényi szabályozás célja, hogy a tulajdonos használja a földet, így a használat átengedését is korlátozzák. A tulajnak így a termőföld átengedéséből származó bevétele nem haladhatja meg a mezőgazdasági tevékenységéből származó bevétel huszonöt százalékát. Arra gondolnunk kell, hogy tőlünk nyugatabbra ötször-tízszer magasabbak a földárak.

A magyar termőföldterület nyolcvan százaléka magántulajdonban van, a földtulajdonosok száma kétmillió. " Nem látom be, hogy a GDP-nek mindössze 4,5 százalékát megtermelő magyar föld esetében a céges és külföldi tőke megjelenése stratégiailag veszélyesebb lenne, mint a bankrendszerben meglévő hatvan százalék körüli tulajdon.” S hozzá kell tenni, hogy ezt a „vagyontárgyat” nem lehet szétszerelni és kivinni az országból - hangsúlyozta a szakértő.

A mai hektáronként négyszázezer forintos ár 2005–ig hatszáz-hétszázezer forintig is felkúszhat, ami közel harmincöt százalékos emelkedést jelent. Ötéves távlatban már 800-1200 ezer forintos is lehet a hektáronkénti ár, ami húsz százalékos éves hozamot jelent. A regionális eltérések a földárakban jelentősek lehetnek továbbra is. A befektetői biztonság szempontjából továbbra is a Dunántúl jár az élen, ott jók a csapadékviszonyok, és van kínálat – vélte Fűr Zoltán.

Várhatóan nő a földbérletek iránti kereslet, így a a jelenlegi tíz-tizenkét forintos hektárnyi éves bérleti díj akár duplájára is nőhet, de ez még mindig el fog maradni az unióban érvényesülő átlagos bérleti díjaktól, amelyek elérik a 150-350 eurót. Felpezsdítheti a földpiacot, hogy a földek vagyonkezelését végző nemzeti földalap (nfa) több bankkal is együttműködési megállapodást kötött a földjelzálog-hitelezés élénkítésére – mondta a hvg.hu-nak Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közigazgatási államtitkára. Így a földalap veszi át a bankoktól a területeket, ha az adósok nem tudnak fizetni.

A kormány nemrég döntött arról, hogy a versenyképesség növelése végett az állami földekből kell területeket adni a mezőgazdasági termelőknek A nemzeti földalap megkezdte annak a felmérését, hogy az állami földek térségében élő gazdák, mekkora földterületre tartanak igényt. Benedek szerint jelenleg a legjobb megoldás az lenne, ha legfeljebb tizenöt százaléknyi területet vonnának el azoktól a privatizáció előtt álló állami agrártársaságoktól, amelyek jelenleg 65 ezer hektáros állami területet használnak. Ezek a cégek a törvény értelmében tulajdonjogot nem szerezhetnek.

A nemzeti földalap földek felkínálását várja attól a tizenkét volt állami agrárcégtől is, amelyet még az Orbán-kormány privatizált. E társaságok összesen nyolcvanezer hektár területet bérelnek, amelynek haszonbérleti idejét az előző kormány idején az általános tíz évről ötven évre hosszabbította meg a földalap jogelődje. Felkínálás eddig még nem érkezett – tette hozzá Benedek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában

A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában

Megerőszakolta a gyerekét, felvételt is készített róla egy férfi Budapesten – letartóztatta a rendőrség

Megerőszakolta a gyerekét, felvételt is készített róla egy férfi Budapesten – letartóztatta a rendőrség

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?