Tetszett a cikk?

A kubai kormány - válaszul arra, hogy az Egyesült Államok kiszélesíti a Kubára érvényes embargót - bezáratja a helyi dollárboltok nagy részét - írja a BBC.

George W. Bush amerikai elnök a múlt héten támogatásáról biztosította azon tervezetet, amely a Castro-rezsim megdöntésére irányul. A tervezet szerint korlátoznák a Kubában élő amerikaiak pénzbevitelét az országba.Kedden több ezer bolton húzták le a rolót országszerte. A boltbezárások hatására tömegek hömpöjögtek az utcákon, a rendőri jelenlét pedig a szokásosnál is erősebb volt. Sokan megálltak a bezárt üzletek kirakatai előtt és hitetlenkedve olvasták a „további intézkedésig zárva” feliratokat. A helyi fizetőeszközt - kubai peso - elfogadó boltokban gyakori az áruhiány, mióta az 1990-es évek elején legálissá vált a dollár használata.A dollárboltok azóta nemcsak a luxustermékek piacán váltak egyeduralkodóvá, de gyakran a fogyasztási cikkeknek is, például a ruhaboltok nagy százaléka dollárért adja termékeit.A kubai kormány nem indokolta meg a boltbezárásokkal kapcsolatos döntését, kivéve hogy ez válasz az Egyesült Államok "agressziójára". Hosszú sorok kígyóznak az élelmiszerboltok előtt, melyek dollárért árulják portékájukat, az élelmiszerboltok ugyanis egyelőre nem kötelesek bezárni. (BBC)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Maradona nem csak focista, popsztár és népi hős is volt egyszerre

Maradona nem csak focista, popsztár és népi hős is volt egyszerre

Új rekord: 55 percig drifteltek egy elektromos Porschéval

Új rekord: 55 percig drifteltek egy elektromos Porschéval