Tetszett a cikk?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jogelődeivel együtt 1995. óta folyamatosan hozzájárult ahhoz, hogy az ingatlanszövetkezetek esetében fennmaradjon az alkotmányos jogokkal összefüggő visszás állapot - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

A felügyelet egymásnak ellentmondó lépéseket tett – áll Lenkovics Barnabás közleményében. Az állampolgári jogok biztosa szerint az iratokból megállapítható, hogy, bár a PSZÁF engedély nélküli pénzügyi szolgáltatás bűntette miatt büntető feljelentést tett a szövetkezet elnöke ellen, nem élt egyidejűleg azzal a jogával, hogy megállapítsa, a szövetkezetek tevékenysége pénzügyi szolgáltatásnak minősülő betétgyűjtést takar, és megtiltsa annak folytatását. Az ombudsman szerint a felügyelet "más hatóságokra hárítja a szövetkezetek pénzügyi tevékenységével kapcsolatos törvényi kötelességeit".Lenkovics Barnabás megállapította: a Baumag Vagyonkezelő Szövetkezet – illetve a jogelődei és jogutódai által alkotott cégcsoport – 1995-óta tagokat toborzott, akik részjegyeket jegyeztek, majd magas kamatú tagi kölcsönt nyújtottak. A Baumag szövetkezetek kötvényeket is kibocsátottak és szövetkezeti üzletrészeket is forgalmaztak.Az ombudsman jelentése szerint a szövetkezetek a befektetett összegekre irreálisan magas hozamot ígértek. Visszafizetési és visszavásárlási kötelezettségüknek csak addig tudtak eleget tenni, amíg több új tag és hitelező volt, mint kilépő tag. Egy idő után ez már nem állt fenn. Lenkovics Barnabás megállapította: "A szövetkezetek által kötött szerződések a befektetőket védő garanciális szabályok megkerülésével jöttek létre, ezért – a Polgári Törvénykönyv alapján – semmisek."A PSZÁF engedély nélküli pénzügyi szolgáltatás bűntettének alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tett a szövetkezetek elnöke ellen. A szövetkezetek tisztségviselői ellen különösen nagy kárt okozó csalás, jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység, magánokirat-hamisítás és a számviteli fegyelem megsértése gyanújával indult büntetőeljárás. Ez az eljárás azonban csak közvetve és inkább csak a leendő tagok érdekeit védi, a jelenlegi tagok magánjogi sérelmeit nem orvosolja - állapította meg az ombudsman.A PSZÁF visszautasítja a felügyeletre vonatkozó negatív megállapításokat - reagált a szervezet kommunikációs főosztálya, amely közölte azt is: az országgyűlési biztos jelentésének tanulmányozását követően részletes választ fog adni az abban foglaltakra. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Jön Tom Jones és Jamie Cullum

Jön Tom Jones és Jamie Cullum

A röhögéstől a drámáig ível ez a különleges apróhirdetés-gyűjtemény

A röhögéstől a drámáig ível ez a különleges apróhirdetés-gyűjtemény