Tetszett a cikk?

A kormány úgy döntött, hogy az euró nem gyors, hanem biztonságos bevezetését tartja szem előtt, ezért Magyarország 2010. január 1-jén fogja bevezetni az eurót - mondta csütörtökön Draskovics Tibor pénzügyminiszter, aki szerint a következő évek fontos feladata az, hogy az állam mérete visszaszoruljon.

Draskovics szerint a magyar gazdaság 2008-ra teljesíteni fogja az összes olyan feltételt, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy 2010-re az országban felváltsa a forintot az euró. 2008-ban a magyar államadósság GDP-hez mért aránya 54,8 százalékra mérséklődik, az államháztartási hiány a GDP-hez viszonyítva 2,7 százalék lesz. Az infláció 3 százalékot tesz ki éves szinten.A pénzügyminiszter szerint a 2005-2008-ra elfogadott program, a "felzárkózás gazdaságpolitikai programja" úgy számol, hogy 2008-ban Magyarországon az egy főre eső GDP vásárlóerő-paritáson az Európai Unió május 1-je előtti 15 tagállamának egy főre eső GDP-jéhez képest a 60 százalékos szintet éri el."A magyar gazdaság erős"Az euró bevezetése nem öncél, az a felzárkózás eszköze, az euró bevezetését az életszínvonal növelésébe, az ország gazdasági fejlesztésébe kell beilleszteni - emelte ki a pénzügyminiszter, aki azt is elmondta: a kormány szerint a magyar gazdaság erős és fejlődőképes és csütörtöki döntésével felvázolta azt a pályát, amellyel a fenntartható és gyors fejlődés útjára lehet állítani az országot.A következő évek fontos feladata az, hogy az állam mérete visszaszoruljon, mondta a pénzügyminiszter, aki szerint azonban a kisebb állam nem az emberek számára biztosított fontos közszolgáltatásokból való visszavonulást jelenti, hanem az adóforintok pazarlásának megszűntetését szolgálja.Draskovics elmondta: a következő négy évben a tervezett mintegy 2000 milliárd forintos megtakarításból az államháztartási hiány csökkentése 800-1000 milliárd forintot, az adók csökkentése pedig 1000-1200 milliárd forintot jelent. Emellett minél előbb hozzá kíván fogni az egészségügy reformjához, a kistérségi feladatok ellátásának megszervezéséhez, a szakképzés-felnőttképzés korszerűsítéséhez.Az állami újraelosztás mértéke a következő négy évben a "felzárkózás gazdaságpolitikai programja" alapján 4 százalékkal csökken - mondta Draskovics Tibor. Így a terv az, hogy az újraelosztás mostani, mintegy 48 százalékos mértéke 44 százalékra mérséklődjön a GDP-hez mérten. Ezzel párhuzamosan a jövedelemcentralizáció a mostani 39 százalékról 37 százalékra mérséklődik.A gazdaságpolitikai program jelentős mértékben számít az Európai Unió forrásaira; Magyarország uniós befizetéseit is figyelembe véve a következő négy évben nettó módon számítva 1500 milliárd forint többletforráshoz jut az ország. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd

Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd