Tetszett a cikk?

Az iraki helyzet éleződése miatt elképzelhető, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mégsem emeli irányadó kamatát a jövő hónapban - írja a Moody's elemzése.

A piacok gyakorlatilag tényként kezelik, hogy a Fed pénzügypolitikai döntésekben illetékes nyíltpiaci bizottsága (FOMC) a június 29-30-án esedékes ülésen az amerikai gazdaság erőteljes növekedésére és az idén várhatóan példátlan méretűre duzzadó ikerdeficitre való tekintettel felemeli a jelenleg 1 százalékos történelmi mélyponton lévő szövetségi alapkamatot.A Moody’s szerint azonban növekszik a valószínűsége annak, hogy a FOMC - éppen az iraki hatalomátadás napján - nem fogja emelni a kamatot, ha úgy látja látja, hogy ezzel felesleges pánikot okozna a piacokon. Az iraki helyzet napról napra zűrösebb, és "az [amerikai] kamatemelés az utolsó dolog a világon", amit a piacok éppen azokban a napokban látni akarnak - áll a Moody's elemzésében.A hitelminősítő szerint azonban a befektetők valószínűleg az alapkamat vagy az infláció emelkedésénél jobban rettegnek attól, hogy az iraki helyzet esetleges súlyos mértékű további romlása valamilyen módon elvezet a szaúdi olajellátás összeomlásához. A meredeken emelkedő amerikai infláció azonban szintén kockázatot jelent.A Moody’s szerint az 1999 harmadik negyedévében kezdődött, jelentős és hosszú ideig tartó energiaár-emelkedés időszakában a Fed-kamat átlagos nominális szintje 5,9 százalék, az átlagos reálkamatszint 3,5 százalékos volt, ami "nagyon kemény monetáris szigort jelentett ... és hozzá is járult ahhoz, hogy az amerikai gazdaság 2001-ben recesszióba fordult".A mostani, 1 százalékos nominális és mínusz 0,8 százalékos reálkamat miatt jelentős a kockázata annak, hogy az infláció messze túlterjed az energiaszektor termékein - állapítja meg a Moody's elemzése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo

A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé