Tetszett a cikk?

Szerzői jogok megsértésével vádolják a Tokiói Egyetem letartóztatott professzorát, aki olyan fájlcserélő szoftvert fejlesztett ki, amely anonimitást biztosít felhasználói számára. De nem teljesen egyértelmű, mennyire képes a Winny nevű program a felhasználói anonimitás védelmére.

A Winny névre keresztelt program kifejlesztője Isamu Kaneko 33 éves akadémikus, akinek a világon először sikerült olyan peer-2-peer (fájlmegosztó) programot létrehoznia, amely a hagyományos internetes adatforgalmon keresztül bonyolítja a fájlok cseréjét, miközben nem lehet lekérdezni a fájlok cserélőinek IP-címét. Kanekot a japán hatóságok azzal vádolják, hogy jogvédett tartalmakat tett elérhetővé a Winnyn keresztül. Japánban a szerzői jogok megsértésért maximálisan hároméves börtönbüntetést szabhatnak ki vagy 3 millió jen (5,5 millió forint) pénzbírságot.

Nem teljesen egyértelmű azonban, mennyire képes a Winny a felhasználói anonimitás védelmére. Tavaly novemberben két Winny-felhasználót tartóztattak le a japán hatóságok, film, zene és játék terjesztésért. A japán rendőrség nem hozta nyilvánosságra, hogyan bukkantak a két felhasználó nyomaira.

A Japán Szoftver Szerzői Jogvédő Hivatal felmérése szerint csak Japánban több mint kétszázötvenezer felhasználója van a Winnynek. Japánon kívül a legelterjedtebb anonimitást biztosító fájlcserélő a FreeNet. A FreeNet kódolva továbbítja az adatokat, és intelligens célirányítása miatt nem lehet beazonosítani, honnan hová haladnak az adatcsomagok. Ám e szoftver használatához magasabb szintű felhasználói tudás szükséges.

A világban az óriáskiadók évek óta küzdenek a Kazaahoz és a Morpheus-hoz hasonló fájlcserélők ellen. Mivel e programok egyszerűen az IP-címek megadásával kommunikálnak, így a hatóságok könnyen lenyomozzák a nagy tételben csereberélő felhasználókat. Ezt kihasználva az Amerikai Hanglemezipari Szövetség (RIAA), amely a legnagyobb kiadók érdekeiért lobbizik, számtalan pert indított a jogvédett tartalmak cseréjének visszaszorítására. Az új generációs anonim p2p szoftverek viszont kódolva cserélik az adatcsomagokat, ezáltal nehezen követhető az adatforgalom.

A brit Kampány a Digitális Jogokért mozgalom vezetője, Julian Midgley szerint „az anonim fájlcserélők nyilván népszerűek lesznek, hiszen az emberek ezzel pénzt takaríthatnak meg ”- Midgley azonban a New Scientistnek nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy talán korai az öröm, mert néhány országban a nyomozók az internetszolgáltatóknál figyelik az információáramlást, és így ki tudják nyomozni az adatforgalmukat leplezni igyekvő felhasználókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében