Tetszett a cikk?

Az MNB és a PM megítélése között alapvető különbség van az áfa-bevételeket illetően - mondta Terták Elemér pénzügyminisztériumi államtitkár, Járai Zsigmond jegybankelnök tegnapi borúlátó kijelentéseire reagálva.

"A jegybank alacsonyabb bázissal és az egész évre nagyobb áfa-kieséssel számol, mint a pénzügyi tárca" - tette hozzá Terták. Az MNB szerinti legoptimistább forgatókönyv alapján elérhető 4,7 GDP-arányos hiány, illetve a kormány prognózisában szereplő 4,6 százalékos hiány közötti különbség összesen 20 milliárd forint - mondta az államtitkár. Az MNB elnöke viszont tegnap újabb megszorító csomagot sürgetett. A Járai-csomag szerint 100-150 milliárd forintnyi költségvetési megtakarítás nélkül az államháztartás idei hiánya 5,3 százalék lesz.A Pénzügyminisztérium elérhetőnek tarja, hogy az éves államháztartási hiány ne haladja meg 4,6 százalékos előrejelzést - szögezte le az államtitkár. A jegybank elnöke szerint viszont további szigorú intézkedések nélkül nem teljesíthető a kormány 4,6 százalékos hiány célja -tudósít az MTI.Májusra a Pénzügyminisztérium 283,16 milliárd forint hiányt jósol az áprilisi 112,9 milliárd forint deficitet követően. A hiány növekedése mögött a csatlakozás miatt mérséklődő import-áfa, illetve az 53. heti nyugdíj kifizetése áll - mondta Terták, aki szerint a második félévben az államháztartás bevételei a kiadásoknál gyorsabban nőnek.Az áprilisi költségvetési bevételek 38 milliárd forinttal haladták meg a prognózist, az áfa-bevételek 46 milliárd forinttal alakultak kedvezőbben a tervezettnél. Ez egyrészt az import termékek utáni vártnál magasabb adóbefizetések, valamint a belföldi kiugró befizetési dinamika következménye, a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai mintegy 9 milliárd forinttal elmaradtak a prognózistól.Az adósságszolgálat kamattérítés kiadásai mintegy 4 milliárd forinttal magasabbak lettek. A Pénzügyminisztérium azzal számol, hogy a júniusi hiány 181,7 milliárd forint lesz, így a féléves deficit 1012,43 milliárd forintot ér el. A központi költségvetés devizaadóssága az idén az első négy hónapban 150 milliárd forinttal, forintadóssága 378 milliárd forinttal nőtt - közölte a Pénzügyminisztérium.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

Végre szabad a Rockefeller Center karácsonyfájában rejtőzködő bagoly

Végre szabad a Rockefeller Center karácsonyfájában rejtőzködő bagoly

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint