Tetszett a cikk?

Norvégiában több ágazatban munkabeszüntetésekkel tiltakoznak az új EU-tagállamokból várt, ellenőrzés nélkül érkező munkavállalók alkalmazása ellen. Szerdán a söripari dolgozók kezdtek meghatározatlan idejű sztrájkot.

A sörösök azért tiltakoznak, mert nem sikerült megállapodni a szakszervezetek ellenőrzési jogáról az új EU-tagországokból érkező munkaerő meghatározott idejű alkalmazásánál. A 2500 söripari dolgozó sztrájkja következtében csaknem valamennyi sörfőzdében leállt a sör- és a pezsgőgyártás. A készletek a hónap végéig tartanak ki - közölte az ágazati szövetség.Jóllehet Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de az Európai Gazdasági Térségről (EGT) 1992-ben létrejött megállapodás keretében részese az EU belső piacának - kivéve a vám- és a monetáris uniót, a külső országokkal folytatott közös kereskedelempolitikát, a közös halászati és mezőgazdasági politikát - így vonatkozik rá is a munkaerő szabad áramlásáról szóló rendelkezés.Norvégiában jelenleg csaknem valamennyi napilapnál és számos szállítási vállalatnál is sztrájkolnak. A szállodaiparban dolgozók a múlt héten fejezték be sztrájkjukat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!