Tetszett a cikk?

A Magyarországra fogorvoshoz járó osztrákok 80 százalékának rosszul csinálják meg a fogait, ezért azt újra kezeltethetik Ausztriában – nyilatkozta a Figaro című francia lapnak az Osztrák Fogorvosok Szövetségének elnöke. "Ha rossz munkát végeznénk, nem jönnének vissza”"– replikázott egy soproni doktor.

Világrekordnak állította be a Figaro francia lap, hogy az ötvenezres lélekszámú Sopronban összesen háromszáz fogorvos praktizál, azaz 150 lakosra jut egy fogorvos. A vendégek jelentős része persze nem magyar, hanem külföldi – elsősorban osztrák.

Sopronhoz hasonlóan a közeli Szombathely és Mosonmagyaróvár fogorvosi árai az osztrák kollégák számára verhetetlenek: egy porcelán korona átlagosan 170 euró, egy beültetés 690 euró, háromszor-négyszer olcsóbb, mint Ausztriában, Svájcban vagy Németországban. A lap szerint az osztrák-magyar határ mentén 1400 fogorvos, illetve fogtechnikus praktizál, tavalyi árbevételük pedig becslések szerint meghaladta a 890 millió eurót.

Pereskednek az osztrákok

A magyar fogorvosok szolgáltatásaikat nemcsak Nyugat-Európában, hanem az Egyesült Államokban és Japánban is reklámozzák. Ezekben a távoli országokban ügynökségek utazással, szállással, kirándulással együtt kínálják a magyar fogászati szolgáltatást.

A magyar konkurenciát idegesen szemlélő osztrák fogorvosok több mint száz pert indítottak és nyertek meg magyar kollégáikkal szemben, akik Ausztria két legnagyobb példányszámú lapjában, a Kurierben és a Kronen Zeitunban hirdetik szolgáltatásaikat. Egy, a Figaro által megkérdezett bécsi fogorvos elmondta: az osztrák fogorvosoknak egy nemrég hatályba lépő törvény tiltja, hogy a sajtóban hirdessenek, de magyar kollégáik megtehetik ezt. A lap tényként állítja, hogy az osztrákok ötven százaléka már kezeltette magát magyar fogorvosnál.

Selejt munkát végeznek a magyarok?

Gunther Knogler, az Ausztriai Fogorvosok Szövetségének elnöke szerint a Magyarországon fogorvoshoz járó osztrákok 80 százalékának a magyarok rosszul kezelik a fogait, ezért ezekben az esetekben új kezelés szükséges. "Ha rossz munkát végeznénk, nem jönnének vissza" – replikázott a napilapban egy soproni doktor.

"Hagyjuk a betegeket oda járni, ahová óhajtanak" – kommentálta a hvg.hu-nak Knogler nyilatkozatát Dr. Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Szerinte a lap által vázolt probléma nem osztrák-magyar sajátosság, ugyanez figyelhető meg az osztrák-német, illetve a német-svájci határszakaszokon. "Sok német fogorvos arra panaszkodik, hogy a németek az olcsóbban dolgozó osztrákokhoz járnak át, a svájci kollégák egy része pedig azt fájlalja, hogy honfitársaik a németek szolgáltatásait veszik igénybe" – közölte Gerle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már igényelhetik a szállodák az állami támogatást az elmaradt foglalásaik utáni

Már igényelhetik a szállodák az állami támogatást az elmaradt foglalásaik utáni

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Máté Gábor marad a Katona József Színház élén

Máté Gábor marad a Katona József Színház élén