Tetszett a cikk?

Ellentétes hatással járna a benzinár befagyasztása, mert az olajkereskedelmi cégek érdekeltsége megszűnne a mértéktartó áremelésben - reagált a Pénzügyminisztérium (PM) a Fidesz árbefagyasztási javaslatára.

A PM elismeri ugyan, hogy a lakosságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb benzinár, de ez éppen akkor nem ösztönözne a gazdaságban a takarékosságra, amikor a világpiaci nyersanyagárak meredeken emelkednek.A felelős kormányzat a költségvetésbe betervezett bevételekről nem mondhat le, hiszen akkor vagy az államadósságot növelné, vagy az előirányzott szociális kiadásokra, nyugdíjakra nem jutna elég pénz - áll a tárca közleményében.Ezért döntött úgy a kormány az elmúlt héten, hogy amennyiben számottevően emelkednek az üzemanyagárak, az ebből származó költségvetési többletbevétel erejéig csökkenti a jövedéki adót.A benzinárak meghatározott szinten történő befagyasztása ellentétes a piacgazdaság alapvető követelményeivel. Az üzemanyagárak liberalizáltak, azokat alapvetően a kereskedelmi cégek a kereslet-kínálat függvényében, a nyersanyagárak alakulását és az árfolyamváltozásokat figyelembe véve határozzák meg. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség

Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”