Tetszett a cikk?

Péntek hajnalban is tartottak azok a csütörtökön kezdett piacnyitási tárgyalások az EU és Oroszország között, amelyek egyik kulcsfontosságú témája a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépés.

A csúcsot Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Vlagyimir Putyin orosz államfő nyitotta meg. Az orosz politikus közölte: Mihail Fradkov kormányfőt bízta meg azzal a feladattal, hogy koordinálja az orosz minisztériumok és az EU-intézmények közötti kapcsolattartást.Uniós részről Prodi a Lengyelország és Litvánia közé ékelődött Kalinyingrádi terület kérdéséről beszélt, amely az egyik legsúlyosabb probléma az unió és Oroszország között. Jelentős forrásokat kívánnak elkülöníteni ennek a területnek a fejlesztésére - hangsúlyozta Prodi.A WTO-belépés előfeltétele az EU-val tervezett közös gazdasági tér létrehozásának, ami szívügye Oroszországnak, mert enyhítheti az EU-bővítés számára hátrányos kihatásait. Az unió főleg az orosz gázpiac liberalizálását követeli, beleértve a belföldi gázárak emelését, valamint a külföldi cégek hozzáférését az állami Gazprom monopólium kezében lévő csőhálózathoz.A csúcs legfontosabb eseménye annak a megállapodásnak az aláírása lesz, amelynek értelmében az unió feltételekkel ugyan, de támogatja Oroszország belépését a WTO-ba.Moszkva 1993-ban adta be WTO-belépési kérelmét. A tárgyalások a 2000-ben megválasztott Vlagyimir Putyin elnöksége alatt élénkültek meg. Oroszország ez év végéig a többi WTO-taggal, köztük az Egyesült Államokkal és Kínával is megállapodhat belépésének feltételeiről, és 2005 végén vagy 2006 elején ténylegesen taggá válhat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyurcsány szerint 900 ezer szavazója van a DK-nak

Gyurcsány szerint 900 ezer szavazója van a DK-nak

Bajba került a Trumpnak kedves YouTube-csatorna, miután hazugságot közölt a koronavírusról

Bajba került a Trumpnak kedves YouTube-csatorna, miután hazugságot közölt a koronavírusról

Meghosszabbítják és szigorítják a korlátozásokat Németországban

Meghosszabbítják és szigorítják a korlátozásokat Németországban