Tetszett a cikk?

Bővitik az ország fő bevételi forrásának számító Panama-csatornát, hogy a mostaninál nagyobb hajók is átférjenek rajta.

A csatornán jelenleg legfeljebb 295 méter hosszú és 32 méter hajók haladhatnak át. A mostani fejlesztésnél nagyobb zsilipek építése, továbbá ezek vízellátását biztosító tározó tavak létesítése is tervbe van véve. Ez ellen a lakosság máris tiltakozik.A tervezett létesítmények összköltségét legalább 5 milliárd dollárra becsülik. Tavaly a csatornahatóság (ACP) adatai szerint több mint 13 ezer hajó haladt át a 80 kilométer hosszú vízi úton az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán között, 242,7 millió tonna teherrel. Ez az államnak 293,6 millió dollár (250 millió euró) bevételt hozott. A csatornának köszönhetően nőtt a forgalom a be- és kimeneti kikötőkben, továbbá a szabadkereskedelmi zónában, Colon városában is. Új bevásárlóközpontok jelzik az építőipar fellendülését.Amikor 1999 végén az Egyesült Államok a Panama-csatornát Panamának átadta, volt oka a közép-amerikai országnak az ünneplésre. Gazdaságilag azonban nehéz idők jöttek, mivel egyrészt az amerikai katonák és polgári alkalmazottak kivonásával azok vásárlóereje is eltűnt, másrészt Panamát is elérte a világgazdasági konjunktúra lassulása. Közben azonban ismét növekedési pályára állt az ország. Az első negyedévi 6,8 százalékos GDP-növekedés után a kormány a teljes 2004-es évre 4,5-5,5 százalékos GDP-növekedést vár, ami lényegesen gyorsabb a latin-amerikai átlagnál. Az ország növekedési motorja mindenekelőtt a csatorna. Az ismét növekedésnek induló világkereskedelemnek köszönhetően nőtt a teherforgalom.A csatorna bővítésétől további gazdasági impulzusok várhatók. Fékezőleg hat viszont a korrupció, a csekély hatékonyság és a nem kielégítő munkaerő képzési politika. "Még ha Panama helyzeténél fogva Latin-Amerika Szingapúrjává válhatna is, sokat mond az a tény, hogy a csatorna fennállásának 100 éve alatt mégsem lett az" - véli a Bank Credit Suiss First Boston.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

GKI: Eshet a lakások ára a következő egy évben

GKI: Eshet a lakások ára a következő egy évben