Tetszett a cikk?

Három pályázó négy ajánlatot adott be a tavaly március óta felszámolás alatt álló diósgyőri kohászati cég, a DAM Steel Rt. értékesítésére immár harmadszor kiírt pályázat keddi beadási határidejéig. Az ajánlatokat még a héten elbírálják.

A kohászati iparághoz közvetlenül, illetve közvetve tartozó két belföldi és egy külföldi társaság nyújtott be vételi ajánlatot, az egyik pályázó kettőt, amelyekből az egyik kevesebb foglalkoztatottat, ám nagyobb vételárat, a másik pedig teljes foglalkoztatottságot, de alacsonyabb árat tartalmazott - mondta a felszámolással megbízott Mátraholding (MH) Rt. vezetője. Kovács János szerint mind a négy pályázat megfelelt a tartalmi kritériumoknak, és már ezen a héten elbírálják őket. A felszámolóbiztos felhatalmazás híján nem közölte a pályázó cégek nevét.Szakemberek szerint a pályázatok elbírálása azért ilyen sürgős, mert várhatóan hamarosan megkezdődik a kohászati dolgozók csoportos elbocsátása, kohászok nélkül pedig az esetleges nyertes nem tudná ismét újra indítani a március eleje óta álló termelést.Amennyiben eredményesnek és sikeresnek minősítik a pályázatokat, és a legjobb ajánlattevővel megkezdődnek az érdemi tárgyalások, abban az esetben remény van a kohászat termelésének újra indítására - mondta Kovács. Az MH egyébként a DAM Steel vagyonát összességében 5 milliárd 325 millió forint irányáron hirdette meg. A vételár csak minimálisan tért el a korábbi - eredménytelennek nyilvánított - két pályázati kiírásban foglaltaktól. A felszámoló 2 milliárdot szeretne kapni az ingatlanokért, 1,75 milliárdot a gépekért, berendezésekért, illetve 200 milliót a kohászat energiaellátásáért felelős DAM Energy Kft. 66,6 százalékos üzletrészért. A követelések irányára 830 millió, a készleteké pedig 540 millió forint.A mostani - harmadszori - kiírásban már nem szerepelt az MH és a diósgyőri kohászat érdekképviseleti szervezeti által 3 millió forintos tőkével alapított Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft. üzletrésze. A társaságot - amely több mint fél évig működtette a kohászati vagyont és jogfolytonossággal alkalmazta a mintegy 1100 dolgozót - ugyanis szintén felszámolják, ezért annak sorsa lényegében a hitelezők, illetve a bíróság által kijelölt Vectigalis Rt. kezében van. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól