Az esés utáni tőzsdei áremelkedést azzal magyarázzák, hogy az OPEC a csütörtöki döntésével legalizálta jelenlegi 2,3 millióny hordónyi olaj többlettermelését.

A nyersolaj szabadpiacán pénteken lényegében tartották magukat a magas árak az előző napi 1,7 százalékos áresés után. A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) döntése a kitermelés növeléséről nem győzte meg igazán a kereskedőket arról, hogy valóban több nyersolaj jut majd a piacra.Az OPEC csütörtöki döntésével tehát nem tett többet, mint hogy megerősítette: a kartell a hivatalosan megszabott szint felett termel már most is. Ennél sokkal inkább befolyásolják a piacot a szaúd-arábiai biztonsági kockázatok, illetve az , hogy miként változnak az amerikai benzinkészletek - vélekednek az elemzők.A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj legközelebbi, júliusi határideje péntek reggel hordónként 39,12 dollár volt a New York-i árutőzsde Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében, 16 centtel olcsóbb a csütörtöki Nymex zárónál. Csütörtök reggel hordónként 40,22 dollár volt , 26 centtel több a szerdai Nymex-záró árnál. A júliusi lekötésű WTI ára szerdán 2,37 dollárral 39,96 dollárra csökkent New Yorkban.Az amerikai energiaügyi minisztérium statisztikai hivatala (EIA) csütörtökön délután bejelentette, hogy a május 28-val záródott héten az amerikai benzintartalék 1,3 millió hordóval 204,3 millió hordóra bővült.Július 1-től az OPEC kvótakötelezett tíz tagjának a termelési összkvótája napi két millió hordóval, augusztus 1-től további napi félmillió hordóval emelkedik, bár ez utóbbi termelésnövelést az OPEC el is napolhatja, ha júliusban túl mélyre süllyedne az olajár.Csütörtökön a kartell bejrúti miniszteri ülésén bejelentették azt is, hogy a termelés alakulásáról legközelebb július 21-én tanácskoznak, és most pénteken még az OPEC célársávjáról egyeztetnek. Ez jelenleg hordónként 22-28 dollár, és elképzelhető, hogy 28-34 dolláros ársávban állapodnak meg.Májusban nőtt az OPEC olajtermelése, miután az olajkartell több kőolajat bányászott a bővülő kereslet fedezése céljából, ugyanakkor az iraki termelési gondok mérsékelték a növekedést áprilishoz képest.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Így nem gondozzák a magyarjaikat