Adrian Nastase román miniszterelnök a Duna-deltában épülő Bisztroje csatorna ügyében tárgyalásokat sürget az ukrán kormányfővel. Egyelőre visszhangtalanul.

A május 11-én elkezdődött ukrán csatornaépítés célja, hogy a már meglévő ukrán Bistroje csatornán tengerjáró hajók is közlekedhessenek. Az ukránok számára azért lenne fontos ez a csatorna, mert jelenleg kizárólag román felségvizeken, a Duna-delta Sulina ágán hajózhatnak ki a Fekete-tengerre, és mindezért az elmúlt öt évben hatszáz millió dollárt fizettek Romániának - írja a Rompres román hírügynökség.Az ukrán terv kevésbe nyerte el a román politikusok tetszését, mivel azok attól tartanak, hogy elveszíthetik a Duna fekete-tengeri kijárata fölötti monopóliumát - vélik bukaresti elemzők.Az ügy nagy port vert fel, és diplomáciai bonyodalmat is okozhat. A csatornaépítés egyébként sérti a román-ukrán kétoldalú egyezményeket, és ellentétes több nemzetközi jogszabállyal - mondta Nastase. Bukarest főleg azt veti Ukrajna szemére, hogy előzetesen nem tájékoztatta szándékairól a román felet."Az ukrán csatornaépítés kedvezőtlenül befolyásolhatja az Európában egyedülálló Duna-delta ökológiai rendszerét." Annak megbolygatása ugyanis kihatással lehet az egész folyam életére - tette hozzá a román kormányfő. Szerinte ezzel magyarázható a bukaresti hatóságok, a román civil szervezetek, a független szakértők, valamint számos ukrajnai intézmény aggodalma.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap