Az Országgyűlés hétfői döntése alapján a kormány a gyógyszerpiac átmeneti zavarainak elhárítása vagy a gyógyszerpiac egyensúlyának fenntartása érdekében legfeljebb kilenc hónapra fagyaszthatná be egyes gyógyszerek árát.

A parlament 194 igen szavazattal egy ellenében, 141 tartózkodás mellett szavazta meg a költségvetési bizottságnak a gyógyszerárak befagyasztásának feltételeiről szóló, a kormány által is támogatott módosító indítványait.A Bőhm András (SZDSZ) és Szabó Lajos (MSZP) által benyújtott előterjesztés az egyéves befagyasztás kilenc hónapra csökkentése mellett úgy módosul, hogy a hatályos szerződésekben szereplő árnál csak akkor lehet magasabb a gyógyszer ára, ha ahhoz az egészségügyi miniszter kérelem alapján hozzájárul.A változtatás részletezi a hozzájárulás feltételeit: eszerint a gyógyszernek az adott betegség kizárólagos kezelésére szolgáló készítménynek kell lennie, illetve a gyártónak bizonyítania kell, hogy a gyógyszer előállításának költsége magasabb a befagyasztás esetén érvényes legmagasabb árnál.Bőhm András, az Alkotmánybíróság határozatára utalva, kijelentette: 23 nap áll azok rendelkezésére, akik tenni akarnak "a gyógyszerárak elszabadulása ellen". Hangsúlyozta: a medicinák esetében azért kell beavatkozni az árak megállapításába, mert a beteg rákényszerül a termékek megvásárlására.Az árak megállapításáról szóló törvény gyógyszerárakkal kapcsolatos módosításának tárgyalására a kormány azt követően kezdeményezett rendkívüli országgyűlési ülést, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a gyógyszerárak befagyasztásával összefüggő kormányrendeletet, mert a kabinet anélkül rendelkezett a befagyasztásról, hogy annak együttes törvényi feltételei fennálltak volna. A testület a megsemmisített rendelkezések hatályvesztésének időpontját 2004. június 30-ában határozta meg. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A köztévé előtt követelik petíciójuk beolvasását a tüntetők, újabb és újabb rendőrök érkeznek - ÉLŐ

A köztévé előtt követelik petíciójuk beolvasását a tüntetők, újabb és újabb rendőrök érkeznek - ÉLŐ

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése