A jegybank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamat 11,50 százalékos szintjén. Az elemzők kamatcsökkentést vártak.

A piac 25 bázispontos kamatvágásra számított, ha pedig az MNB ennél jobban csökkenti a kamatokat az - ha csak rövid időre is - gyengítheti a magyar fizetőeszközt - írja a Napi Gazdaság. Érdekes módon a kamat szintjének megtartása is gyengítené a forintot - teszi hozzá a lap.A Monetáris Tanács állásfoglalása szerint az idén a növekedés szerkezete egyensúlyi szempontból kedvezőbbé válik, ugyanakkor bizonyos kockázatokra is felhívják a figyelmet. Ezek között a folyó fizetési mérleg jelentős hiányát, a feltörekvő országokat érintő kockázati felár emelkedésének a pénzügyi stabilitást kedvezőtlenül érintő hatását, a külföldi állampapír vásárlók befektetési portfóliójának rövidülő átlagos lejáratát, a bankrendszer viszonylag alacsony költséghatékonyságát, a devizahitelek arányának növekedését emeli ki a közlemény.A Monetáris Tanács hétfői kamatdöntését konszenzusos alapon hozta meg, mindenki ott volt az ülésen és a tagok ismerték az államháztartás alakulására vonatkozó májusi adatot - mondta Auth Henrik. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a jelenlegi kamatszint mellett elérhető a jövő év végi inflációs cél, azonban a jegybanki alapkamat további csökkentéséhez újabb megalapozott információkra van szükség. Ennek feltétele lehet Auth Henrik szerint az, ha a magyar gazdaság pénzpiaci megítélése tovább javul, mert - Auth szerint - még mindig magas a tízéves állampapíroknál a kamatprémium.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Romák integrációja: javuló helyzet

Romák integrációja: javuló helyzet

Álhírterjesztőnek nevezte Orbán Viktort Jean-Claude Juncker

Álhírterjesztőnek nevezte Orbán Viktort Jean-Claude Juncker

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

A kínai turistákat vette célba Mészáros Lőrinc szállodalánca

A kínai turistákat vette célba Mészáros Lőrinc szállodalánca