Az energiatermelés a 2003. áprilisi üzemzavarból visszamaradt, a tisztítótartállyal, a sérült fűtőelemekkel kapcsolatos mentesítési munkák megkezdéséig tarthat.

A Paksi Atomerőmű Rt. már több, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által előírt biztonsági követelményt teljesített a 2-es blokk újraindításához, amennyiben további feltételeknek is megfelel, a nyáron lehetséges a reaktor rövid idejű újraindítása körülbelül 4,5 hónapos időszakra - közölte Lux Iván, az országos hatóság főigazgató-helyettese hétfőn.Az energiatermelés a 2003. áprilisi üzemzavarból visszamaradt, a tisztítótartállyal, a sérült fűtőelemekkel kapcsolatos mentesítési munkák megkezdéséig tarthat, a két tevékenység együtt nem végezhető - szögezte le a főigazgató-helyettes. Paks teljesítette a többi, az OAH által eddig előírt követelményt is. Így például idén februárban újrakezdték és áprilisra befejezték a blokk üzemzavar miatt félbehagyott főjavítását.Az atomerőmű már benyújtotta az újraindításhoz szükséges vizsgálatok tervét, ennek elbírálása, az erre vonatkozó határozat meghozatala június közepére várható, vagy ha ennél hosszabb időt igényel ennek elemzése, akkor július közepén kaphatják meg az engedélyt az újraindításhoz a paksiak. Ez a határozat ugyanakkor további kötelezettségeket is előírhat majd - mutatott rá Lux Iván.Hat riasztó hibásÖsszesen hat riasztó bizonyult hibásnak a hétfőn lezajlott szirénapróba során a paksi atomerőmű 30 kilométeres körzetében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A lakossági tájékoztató és riasztórendszer próbája 99,1százalékos eredménnyel zárult, két sziréna egyáltalán nem jelzett, további négy pedig részleges meghibásodást mutatott - mondta el Szentes György alezredes. Közölte továbbá, hogy a Bács-Kiskun megyei Fajszra, valamint a Fejér megyei Előszállásra telepített szirénák nem szólaltak meg, a hibák feltárása folyik.Az atomerőmű körzetében érintett három megye, Tolna, Fejér és Bács-Kiskun településein havonta ellenőrzik a telepített riasztórendszer üzembiztosságát. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Elvesztette a becsületsértési pert Trump ügyvédje ellen az egykori pornócsillag

Elvesztette a becsületsértési pert Trump ügyvédje ellen az egykori pornócsillag

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat