A legnagyobb brit távközlési szolgáltató, a British Telecom bejelentette: a jövőben maga kívánja megakadályozni, hogy ügyfelei a neten felbukkanó pedofil tartalmú weblapokhoz hozzáférjenek. A Cleanfeed-projekthez hasonló eljárást hamarosan a többi internetszolgáltató is bevezethet.

A British Telecom (BT) a nyugati demokráciákban eddig nem alkalmazott módszerrel kívánja meggátolni, hogy internet-előfizetői hozzáférhessenek a pedofil tartalmú weboldalakhoz – számol be a The Guardian. A jövő hónaptól a BT a gyermekpornót tartalmazó oldalak lehívását blokkolni fogja, a szájt felkeresésével kísérletező felhasználót pedig figyelmezteti, hogy az oldal nem elérhető. A vállalat azt is mérni fogja, hogy hányan keresik fel ezt a webhelyet, de nem áll szándékában kiadni a pedofil szájtra „tévedtek” adatait.

Ehhez hasonló internet-cenzúrát eddig inkább csak a demokratikus intézményrendszert nélkülöző országokban alkalmaztak. Az iráni rendőrség májusban több tucat internetszolgáltató működésének vetett véget, mivel azok a hatóságok által nem ellenőrzött, ezért a cenzúra figyelő szemei előtt rejtve maradt műholdas internet-hozzáférést kínáltak. Iránban csak azoknak a szolgáltatóknak adnak licencet, akik az internetes hozzáférést központi szerverekhez csatlakozva, a cenzúrát lehetővé téve biztosítják ügyfeleiknek. A kommunista Kínában még az internetkávézókban is személyi igazolványt kérnek és mikrokamerákat szerelnek fel, hogy ezzel tartsák vissza a netezőket a tiltott tartalmak látogatásától. A vietnami hatóságok minden felhasználó internetezési szokásait archiválják, a szolgáltatókat pedig a tiltólistára rakott szájtok blokkolására kötelezik.

Míg a fenti országokban bármilyen, a hatalom által rossz szemmel nézett véleményt közlő weboldalt letilthatnak, a BT csupán a gyermekpornó-oldalakkal kapcsolatban dolgozta ki a sokak számára így is visszatetsző technológiát. (A pedofil képek természetesen a nyugati demokráciákban is törvénysértő tartalomnak számítanak, eltávolításuk azonban rendszerint a webhely-szolgáltató feladata.) A szolgáltatók - a technológiai nehézségekre és a magas költségekre hivatkozva - kezdetben megpróbáltak kibújni a tiltás alkalmazása alól, a BT azonban múlt hónapban bejelentette: a maga részéről elkészítette, s már sikeresen tesztelte is a Cleanfeed-projektnek nevezett eljárást. A BT technológiája lehetővé teszi azt is, hogy ne csak weblapokat, hanem akár egy-egy gyermekpornó-fotót is blokkoljon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Ömlenek a mémek a túlóratörvényről

Ömlenek a mémek a túlóratörvényről

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Az éjszaka megjön a hó

Az éjszaka megjön a hó

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre