Ha az infláció meghaladja az amerikai jegybank szerepét betöltő FED várakozásait, a FED megteszi majd, amit tennie kell, így akár egy nagyobb arányú kamatemelésre is sor kerülhet - mondta Alan Greenspan. A testület elnöke a gazdaság erősödésére számít a következő hónapokban.

Ha mégis tévedne, akkor is az a FED kötelessége, hogy a lehető legtartósabb gazdasági növekedést szolgáló árstabilitás biztosítása érdekében járjon majd el. A FED kamatemelésről döntő Nyíltpiaci Bizottsága Greenspan szerint arra számít, hogy fokozatosan emelni fogja alapkamatait – mondta az amerikai jegybankelnök egy londoni bankártanácskozás résztvevőinek.„Úgy tűnik, hogy a FED 2000-óta először felemeli a jegybanki alapkamatot a jelenlegi 1 százalékról” – nyilatkozta a Bloombergnak Peter Jolly, az National Australa Bank vezető kutatója.Az amerikai fogyasztói árak az utóbbi négy évben most növekszenek leggyorsabban, évi 2,7 százalékos ütemben. A termelői árak hat hónapja megállás nélkül tartanak felfelé, a maginfláció viszont várhatóan az árstabilitást jelző alacsony szinten marad 2004-2005-ben – mondta Donald Kohn, a FED kormányzója. Az áremelkedésért ugyanis jelenleg leginkább az olaj magas világpiaci ára a felelős.A vállalatok kezében jelentős áremelési lehetőség van a számottevő keresletnövekedés miatt – mondta Greenspan, a versenynek azonban féken kell tartania az inflációt. A piaci részesedés csökkenésétől való félelemnek vissza kellene tartania a vállalatokat attól, hogy a költségek emelkedését teljes mértékben áthárítsák a fogyasztókra – figyelmeztetett az elnök.Greenspan nem tart attól, hogy az alapkamatemelés hatására megismétlődne az a piaci zavar, amely 1994-ben egyszer már előfordult. Tíz évvel ezelőtt a dollár 9,24 százalékot veszített értékéből az euróval szemben, miközben a FED sorozatosan emelte a kamatokat.„Megnyugtató, hogy Greenspan nem akarja az 1994-es események megismétlődését látni, ez segíti a dollárt” – nyilatkozta Jason Bonanca, a CSFB devizastratégája. Mivel az amerikai jegybanki alapkamat emelkedni fog, az Európai Központi Bank (EKB) pedig változatlan vagy alacsonyabb alapkamatot ígér, a dollár szerdán erősödött az euróval szemben.A jövő azonban hullámzó árfolyamot hozhat. Legutóbb akkor zuhant, amikor egy bomba kilenc embert megölt, és 25-öt megsebesített az iraki Moszulban. „Az iraki bajok nem tűnnek el hamar, és a dollár minden alkalommal megszenvedi, ha ilyesmi történik” – mondta a Bloombergnek, David Mozina, az ABN Amro deviza stratégája.

k-

Infláció az Egyesült Államokban

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban

A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban