Személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen az egyik vadásztársaság, miközben Péterfi Attila adatvédelmi biztos a vadásztársaságoktól beszerzett adatok megsemmisítésére szólította fel Keller László közpénzügyi államtitkárt.

Péterfalvi annak a kiderítésére indított vizsgálatot, hogy törvényt sértett-e Keller László, amikor magyar vadásztársaságoktól adatokat kért be arról: bizonyos közéleti szereplők, illetve politikusok kikkel vadásznak. Az ombudsman azt mondta, hogy Kellernek nem volt törvényi felhatalmazása arra, hogy ezeket az adatokat kezelje. A Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára arra kérte az adatvédelmi biztost, hogy vizsgálja felül intézkedéseit.Az államtitkár már korábban leszögezte, hogy az általa megkért iratanyagok nem tartalmaznak olyan jellegű személyes adatokat, melyekben a bennük szereplő személyek beazonosíthatóak lennének. A nyilvántartások megkérésének az volt a célja, hogy a kiállított számlákkal összevetve megállapítható legyen, bekövetkezett-e károkozás - közölte Keller az MTI tudósítása szerint.Eközben a Somogy megyében működő, vadászattal is foglalkozó gazdasági társaság, a Fauna Rt. ismeretlen tettes ellen tett feljelentést személyes adatokkal való visszaélés elkövetésének gyanúja, illetve többrendbeli adatvédelmi szabálysértés miatt – közölte a társaság jogi képviselője, a Perenyei és Társa Ügyvédi Iroda. Az ügyben nyomoz a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, erősítette meg Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.A közpénzügyi államtitkár úgy tűnik összefüggést lát az ombudsman és a Fauna Rt. cselekedetei között, mert "meglepőnek" nevezi, hogy a Péterfalvi Attila állásfoglalásában használt „jogi érvelése pontosan megegyezik a [az adatvédelmi biztos állsáfoglalását kérő] Fauna Rt. kérelmében foglaltakkal", majd hozzáteszi, hogy az ombudsman egy olyan paragrafust idézett a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996-os törvényből, "amely nem létezik".Az ombudsmani állásfoglalásban beidézett jogszabály azon részéből, amely a vadászati jog hasznosításával kapcsolatos iratokba, nyilvántartásokba való betekintésről szól, Keller László azt a következtetést vonta le: "nem tiltó rendelkezés, hanem - éppen ellenkezőleg - feljogosító passzus".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak