A brüsszeli előírásokkal összhangban végrehajtott adó- és vámemelések miatt az unióhoz újonnan csatlakozott közép-európai országok többségében gyorsult az infláció.

Magyarországon, Lengyelországban és a balti államokban havi összevetésben gyorsabban nőtt az infláció, mint az euróövezetben - tette közzé az Eurostat. Az áremelkedés gyorsulása alapvetően csak egyszeri hatása az EU-csatlakozásnak és általában az egész EU-ban tapasztalható volt – vélekednek az elemzők.



Lengyelországban májusban 1,1 százalékkal emelkedtek az árak áprilishoz képest, amikor 0,7 százalékos volt a drágulás. Éves szinten 3,5 százalékos volt az infláció májusban, ami több mint két éve a legmagasabb adat. Az eurövezet 12 országában májusban 0,3 százalékos volt a drágulás havi üteme. Litvániában, Lettországban és Észtországban volt a legnagyobb, 1,5, 1,3 illetve 1,9 százalékos a növekedés.



A magyarországi év/éves inflációs adatok az elemzők által várt 5,2 százalékhoz képest 5,6 százalékkal nőttek májusban, a havi áremelkedés pedig az előrejelzett 0,6 százalékhoz képest 0,9 százalék lett. Igaz, az uniós csatlakozáson kívül ebbe kétségkívül belejátszott az olajárak csillagászati szintre emelkedése és a hideg időjárás miatt szintén borsos áron elkelő gyümölcsök és zöldségek is. "Magyarországon a jegybank még mindig tartja magát ahhoz, hogy további kamatcsökkentést hajt végre az idén, de már sokkal óvatosabb" – mondta a koppenhágai Danske Bank elemzője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megformázta legóból az MTVA-nál történteket a Kétfarkú

Megformázta legóból az MTVA-nál történteket a Kétfarkú

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Előrehozzák az egészségügyi béremelést

Előrehozzák az egészségügyi béremelést

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle