A kormány nemzeti lakásépítési programját, új elemeivel, hamarosan megvitatja a parlament. A lakásfinanszírozás új formáját jelentené az úgynevezett garanciaalap megteremtése, amely azokat a fiatalokat segítené, akiknek hiányzik a hitelfelvételhez szükséges "önerő".

A lakáshitel-garanciaalap révén a lakásra vágyó fél már ötszázalékos önrész felmutatásakor hozzá juthatna a szükséges hitelhez. Elképzelhető, hogy az új hitellehetőség nyomán ismét fellendülnek a lakásvásárlások, miután jelentősen visszaestek az állami lakástámogatások megnyirbálása következtében.

Szeptemberben kerül a kormány asztalára a nemzeti lakásépítési program, amelynek egyik fontos eleme az úgynevezett kanadai lakásfinanszírozási rendszer itthoni bevezetése lesz – mondta a hvg.hu-nak Fegyverneki Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke. A lakáshitel-garanciaalap elsősorban azoknak nyújtana segítséget, akiknek a jelenlegi banki hitelkonstrukciók igénybevételéhez nincs elegendő önrészük. Mostanság a jelzálog ellenében legjobb esetben is csak a vételár felét hitelezik a bankok. A garanciaalap segítségével a lakásvásárlók akár az ingatlanok vételárának 95 százalékára is hitelt kaphatnának.

A garanciaalap mindenképpen választékbővítést jelent a lakáshoz jutás különféle lehetőségei között – mondta a hvg.hu-nak Horváth Csaba, a parlament lakásügyi albizottságának elnöke. „Úgy tűnik, eddig senki sem foglakozott az életciklushoz igazodó lakástámogatási rendszer kidolgozásával, noha nem elhanyagolható a lakásra vágyók fiatalabb rétege, akik mellesleg jól keresnek, így nagyobb törlesztőrészletet is elbírnak.” Szerinte az ideális az lenne, ha a hitelfelvevő legalább tíz-tizenöt százalékos önerővel vágna bele a lakásvásárlásba, de legrosszabb esetben már ötszázaléknyi önerővel is elérhető a saját lakás.

A kanadai modellhez hasonlóan, Magyarországon egy erre szakosodott állami intézet elfogadható összegért garantálná a bank által folyósított hitel és a lakás vételára közti különbséget. Így ez utóbbit is hitelbe kapja a vásárló. Kanadában alapesetben a vételár háromnegyedét hitelezik a bankok, a 75 és a 95 százalék közötti húsz százalékra a jelzáloghitel-biztosító vállal garanciát. Ennek díja 0,5-5 százalék között mozog, ami az ügyfél minősítésétől függ.

A rendszer lényeges része, hogy a hitelező az úgynevezett pozitív adóslistára kerül. A pozitív adóslistán feltüntetettek alacsonyabb kamatra és kisebb önrészre kaphatnak újabb kölcsönt. Ennek ellenére Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos többször is hangsúlyozta, aggályosnak tartja a pozitív adóslistát. Legfőképpen azért, mert túl sok személyes adat kerülne a pénzintézetek birtokába. Megoldást jelentene az, ha a hiteligénylők önként hozzájárulnának adataik kezeléséhez. Így az ügyfél hozzájárulására lenne szükség ahhoz, hogy lekérdezzék banki előéletét, vagy akár ahhoz, hogy tudomást szerezzen a hitelbiztosító az ügyfél telefon- és villanyszámla fizetési szokásairól.

Amennyiben az ügyfél rajta van az említett adóslistán, vagy a garanciaalap meggyőződött arról, hogy mindig rendszeresen fizette tartozásait, akkor jóval kisebb a kockázata annak, hogy a jelzálogfedezet nélküli összeget nem fogja törleszteni. Ebben az esetben kisebb rizikót vállal a garanciát nyújtó intézet, így olcsóbban tudja nyújtania a szolgáltatását. ”Mi azzal számolunk, hogy vannak, akik hajlandóak közölni a szükséges személyes adatokat, hogy így kedvezőbb feltételekkel juthassanak hitelhez” – mondta az OLÉH elnöke. Igazat adott az ombudsmannak abban, hogy vissza lehet élni a közölt adatokkal, hacsak nincs szabályozva kezelésük.

Ahhoz, hogy Magyarországon beindulhasson a garanciaalap intézménye, legalább négymilliárd forint induló tőkére lenne szükség. Ám arról, hogy valójában ki lenne a finanszírozó, még nem született döntés – mondta Horváth. Olyan változat is készült, amely mellőzné az állam szerepét, s elsősorban a nagyobb kereskedelmi bankokra építene. Ez a verzió abból indul ki, hogy e bankoknak jól felfogott üzleti érdekük a minél nagyobb összegű hitelkibocsátás.

Bármelyik változatot vezetik is be, legalább egy-másfél év szükséges ahhoz, hogy egyáltalán beinduljon az új rendszer, figyelmeztetnek a szakemberek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Pert vesztett a Beatrice-botrányt kirobbantó újságíró

Pert vesztett a Beatrice-botrányt kirobbantó újságíró

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni