Csütörtökön tovább drágult a kőolaj a szabadpiacon, de az árak csak a hordónkénti 38 dolláros szint alatt mozogtak, annak ellenére is, hogy leállt Irak olajkivitele és szűkös amerikai készletadatokról tettek jelentést tegnap.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, júliusi határidőre csütörtök reggel hordónként (159 liter) 37,54 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 22 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál.Szerda reggel 37,35 dollár volt 16 centtel drágult, kedden hordónként 40 centtel 37,19 dollárra olcsóbbodott, hétfőn 86 centtel olcsóbbodott, pénteken a NYMEX zárva volt, a múlt csütörtökön 91 centtel drágult a NYMEX-en.Csütörtökön már a második napja szünetelt az iraki olajkivitel, miközben igyekeznek kijavítani az elmúlt napokban az ország déli olajkikötőjéhez vezető csővezeték ellen intézett két szabotázsakció okozta károkat. Az olajszállítási szakértők közölték, hogy még esetleg ma kijavítják a vezetéket, így a szállításokat néhány napon belül újraindíthatják. A csővezeték javításakor tucatnyi olajkútban kell szüneteltetni a kitermelést.Irak a Perzsa (Arab) öbölbeli Bászra olajterminálon keresztül napi 1,6 millió hordó olajat szállított azelőtt, hogy az elmúlt három napon a terminálhoz vezető mindkét csővezetékben lukak keletkeztek a robbantások miatt. Az északi Kirkuk olajmezőből származő kőolaj kivitelét már e hónap elején le kellett állítani a szabotázsok miatt, a kiesés a kivitelben itt napi 200 ezer hordónyi olaj.A szakértők továbbra is bizonytalan piaci helyzetre és arra számítanak, hogy az árak lefelé fognak mozogni még akkor is, ha az ármérséklődést fékezni is fogják az iraki olajlétesítmények ellen intézett rajtaütések. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Budapestre jön Tom Jones

Budapestre jön Tom Jones

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?