A Kreml nem érdekelt a Jukosz olajóriás csődjében, és mindent megtesz ennek elkerülésére - nyilatkozta Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön. A bejelentést követően a Jukosz-részvények ára 20 százalékkal erősödött a moszkvai értéktőzsdén.

Az elnök szerint a Jukosz adóproblémája a bírói szervekre tartozik, s a cég adóhátralékait még számlálják, de hozzátette: a kormány igyekszik úgy intézni, hogy egy olyan vállalat, mint a Jukosz, ne menjen tönkre. A bejelentést követően a Jukosz-részvények ára nyomban 20 százalékkal felszökött a moszkvai értéktőzsdén.Egy moszkvai bíróság előző nap megkezdte a nagystílű privatizációs és adócsalással vádolt Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezér és Platon Lebegyev, a Jukoszt ellenőrző Menatep volt feje perének tárgyalását, magát a Jukoszt pedig a csőd fenyegeti egy adóper miatt.A pereket sokak szerint a Kremlből ösztönözték, hogy letörjék Hodorkovszkij politikai ambícióit, és az engedetlen olajcég legkívánatosabb részeit a kormányhoz lojálisabb piaci szereplők kezére juttathassák.A Jukosz kulcsrészvényesei közvetlenül Putyin nyilatkozata előtt kifejezték készségüket egyes vagyonrészek eladására, hogy pénzt szerezzenek az adóhatóság által a cégen számonkért 3,4 milliárd dolláros hátralék kifizetéséhez. Ezzel a Jukosz elkerülheti a csődeljárást. A terv szerint a Menatep csoport - amelyen keresztül Hodorkovszkij és társai a Jukoszt ellenőrzik - ugyancsak eladná részvényeinek egy részét. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Ma van a magyar kórusok napja

Ma van a magyar kórusok napja

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt