A Pénzügyminisztériumban nem készül olyan megszorító csomag, amelyet a Reuters csütörtöki elemzői felmérése feltételez a hiány 150 milliárd forintos csökkentése érdekében - mondta Veres János, a tárca politikai államtitkára.

Tartható az 5,8 százalékos GDP-arányos hiány, amelyet a Pénzügyminisztérium előrejelzett, a már meghozott döntések eredményeképpen ugyanis jelentős összegeket lehet megtakarítani az év hátralévő részében – mondta az MTI szerint az államtitkár. A hiány az első félév végén 5,1 százalék lesz.A gazdaság növekedése az első negyedévében trendfordulót jelez. Ezt támasztja alá az is, hogy az év első négy hónapjában az ipari termelés 10,4 százalékkal bővült, a beruházások pedig az első negyedévben közel 19 százalékkal nőttek. Ezzel párhuzamosan bővült az export is, közel 20 százalékkal - jelentette ki Gaál Gyula, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára.Az év első négy hónapjában részvény, tulajdonosi részesedés és újra befektetett jövedelem formájában 927 millió euró értékű közvetlen külföldi tőkebefektetéshez jutott Magyarország, ez 300 millió euróval nagyobb összeg az előző év hasonló időszakában befektetettnél – mondta Gaál. A magyar vállalatok az első négy hónapban külföldön 266 millió euró értékű közvetlen tőkebefektetést valósítottak meg, ami kissé elmarad 2003 azonos időszakáétól, de a sokéves átlagnál lényegesen nagyobb - tette hozzá.A gazdasági tárca, illetve a kormány közvetlen állami támogatást nyújt a nagybefektetőknek. Ennek segítségével ebben az évben várhatóan 400 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg, amelyek révén 10 000-rel nő a foglalkoztatottak száma - jelentette ki az államtitkár.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Trump szerint volt külügyminisztere kőbuta

Trump szerint volt külügyminisztere kőbuta

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra