Az idei üzleti évben veszteséges övezetbe kerül a világ egyik legnagyobb hírügynöksége, a német dpa (Deutsche Presseagentur).

A 2004-re szóló terv az anyavállalatnál negatív üzleti eredménnyel számol, legkésőbb 2006-ban azonban ismét kiegyenlített mérleget akarunk - jelentette pénteken a Handelsblatt és több más német lap Walter Richtberg, a vállalat vezetője szavai alapján.A veszteségért főleg az előfizetőknek nyújtott kedvezmények rendszere, valamint az elbocsátásokból adódó költségek a "felelősek". Richtberg hangsúlyozta, hogy a dpa alapszolgáltatását felhasználó 132 napilap 85 százaléka a 2009-ig szóló új ötéves szerződést vagy már aláírta, vagy kilátásba helyezte aláírását, tíz százalék a hároméves szerződést választotta.A dpa-nál a forgalom és a nyereség az elmúlt évben 106,17 millió euróról 102,8 millió euróra, illetve 2,217 millió euróról 0,6 millió euróra csökkent.Richtberg azonban ezt is sikernek könyveli el, mivel a konkurencia, az erős Németország-szolgáltatással rendelkező francia AFP, az amerikai AP, vagy az angol Reuters veszteségeket termel.A dpa takarékossági programjában leépítéseket hajt végre: 2006-ig a jelenlegi 800 alatti létszámot 700 alattira szorítják le, november végéig bérstopban állapodtak meg a munkatársakkal, összevontak vidéki szerkesztőségeket, szerkesztői-újságírói munkakörben szabadfoglalkozásúakat is alkalmaznak.Az 1949-ben alapított dpa-t 194 kiadó, kiadóvállalat, rádió- és televíziós társaság tartja el. A 2002-től 2006-ig számított négy évben 10 millió eurót kívánnak megspórolni. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
És eljött a nap, amikor a bukott Sarkozy adna néhány tanácsot Macronnak

És eljött a nap, amikor a bukott Sarkozy adna néhány tanácsot Macronnak

Ne essen kétségbe, segítünk karácsonyi ajándékokat készíteni!

Ne essen kétségbe, segítünk karácsonyi ajándékokat készíteni!

Message In A Bottle: Nyáron megint jön Sting

Message In A Bottle: Nyáron megint jön Sting

Az óceán közepén hánykolódott a nő, akit állítása szerint az iPhone-ja mentett meg

Az óceán közepén hánykolódott a nő, akit állítása szerint az iPhone-ja mentett meg

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene