Ezúttal negyedszer hirdette meg eladásra a tavaly március óta felszámolás alatt álló diósgyőri kohászati cég, a DAM Steel Rt. vagyontárgyait a felszámolással megbízott Mátraholding (MH) Rt.

Kovács János, az MH vezérigazgatója, a DAM Steel Rt. felszámoló biztosa hétfőn elmondta: miután az elmúlt hét végén ismételten eredménytelennek minősítették a kohászati társaság vagyontárgyai értékesítésére kiírt pályázatot, azonnal újabb tendert írtak ki. "A gyorsaságra azért volt szükség, mert megkezdődött a kohászati dolgozók több hétig tartó csoportos elbocsátása, és ha nem sikerül minél hamarabb értékesíteni a kohászati céget, akkor nem lesz, akikkel az esetleges győztes pályázó újra indítsa a termelést" - mondta a felszámoló biztos.Az MH a mostani pályázati kiírásban a korábbihoz hasonlóan 5,325 milliárd forintra tartja a kohászat működő vagyontárgyainak értéket. "A lényegi eltérés az, hogy érvényes pályázat nem csupán a teljes vagyonra, hanem annak önállóan működtethető részére is benyújtható, magyarán egészben, illetve részletekben is megvásárolható a DAM Steel Rt." - ismertette Kovács János. Mint mondta, az elmúlt hét végén eredménytelennek nyilvánított tenderre hárman adtak be négy ajánlatot. Az egyik egy külföldi érdekeltségű cég volt, a másik az ózdi kohászati társaság német tulajdonosa, a harmadik pedig egy miskolci társaság - mindhárman közvetlenül, illetve közvetve kötődnek a kohászati ágazathoz.A pályázatok közül kettő érdemben megfelelt a kritériumoknak, ám a csaknem két hétig tartó egyeztetések nem vezettek eredményre, ezért a felszámoló úgy döntött, nem folytatja tovább a tárgyalásokat és újból meghirdeti eladásra a diósgyőri kohászati cég vagyontárgyait.A mostani kiírásban is szerepel a dolgozók továbbfoglalkoztatása, de az MH már nem ragaszkodik valamennyi kohász alkalmazásához. Jelenleg valamivel több, mint 1.100 a foglalkoztatottak száma, ők jogilag a három hónapja szintén felszámolás alatt álló Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft. alkalmazásában állnak. Az MH és a dolgozói érdekképviseletek által alapított BNA több mint fél évig működtette a kohászati vagyont és jogfolytonossággal alkalmazta a munkásokat. A BNA felszámolója, a Vectigalis Rt. a napokban jelentette be: a törvényi előírásoknak megfelelően megkezdi a dolgozók csoportos elbocsátását. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

A kínai turistákat vette célba Mészáros Lőrinc szállodalánca

A kínai turistákat vette célba Mészáros Lőrinc szállodalánca

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Modern robotot mutatott be az orosz állami tévé, de kiderült, hogy csak egy jelmezbe öltözött ember volt az – videó

Modern robotot mutatott be az orosz állami tévé, de kiderült, hogy csak egy jelmezbe öltözött ember volt az – videó