Március második fele a korrekció időszakaként fog bevonulni a tankönyvekbe. Egy hosszan tartó periódus lezárásának lehettünk tanúi az elmúlt napokban. Az összes piaci szegmens egyirányú erősödő trendje megtört, de ma még nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy trendforduló következett volna be. De minden jel erre mutat.

A makrogazdasági helyzet markánsan nem változott, az eddigi folyamatok – negatív és pozitív tendenciák egymás mellett élnek – nem mutatnak döntő változást. Amint azt az elemzők már jelezték, a költségvetési hiány 2005-ben sem lesz tartható, amit a Pénzügyminisztérium módosított hiány-előrejelzése is mutat.

Persze a számok sokféleképpen értelmezhetők, sokféle módon számíthatók a makrogazdasági mutatók. Így a hiány mértékének számítása is, hiszen a napokban fogadta el az EU, hogy a nyugdíjreform kieső bevételei csökkenthetik a kimutatott deficitet.

Természetesen a számítási metódusok változása nem változtatja meg a gazdaság valódi helyzetét és mozgási irányát, így a piac ezekre a módosításokra nem reagált. Annál szenzitívebben reagált az amerikai jegybank szerepét betöltő FED kamatemelésére, hiszen egyes tengerentúli befektetők máris elérkezettnek látták az időt arra, hogy „hazavigyék” befektetéseiket, mivel a hazai kamat/hozam szintekhez mért magyar kockázati prémium jelentősen szűkült az utóbbi időszakban.

Gyengült a forint, estek a részvényárak, megtört a kötvényhozamok csökkenő trendje. Ez a folyamat rendkívül kedvezőtlenül érinti a hazai befektetőket, hiszen az összes „fronton” egyszerre kell defenzívába vonulni, miközben az elérhető nyereség látványosan csökken.

A héten az EUR/USD keresztárfolyam ismét jelentős változást produkált. Miközben az Európai Központi Bankra egyre nagyobb nyomás nehezedik a kamatemelés irányába, a FED ismét kamatot emelt, ezzel az Egyesült Államokban 2,75 százalékra emelve az irányadó kamatot.

A lépés nem lepte meg a piacokat, de a szigorításhoz csatolt komment megállapításai szerint a kamatemelés üteme – szükség esetén – emelkedhet is. A kötvényhozamok emelkedése immár a tengerentúli alapokat is ösztönzi a hazai befektetésekre, így a feltörekvő, high yield piacokról megkezdték átcsoportosítani befektetéseiket. Ennek következtében erősödött a dollár a feltörekvő piacok devizáival szemben.

Ennek a tőkeallokációs folyamatnak a hatása érződött a forint esetében is. Mind az euróhoz, mind a dollárhoz képest veszített értékéből a hazai fizetőeszköz. A múlt héten tapasztalt, drámai gyorsaságú gyengülés után egy alacsonyabb szint mellett folyik a kereskedés, nagyobb volatilitás mellett. És itt egy fontos momentumra kell felhívnunk a figyelmet. A múlt héten bekövetkezett gyengülés annak volt köszönhető, hogy egy tengeren túli befektetési alap 50 milliárd forintot vont ki a piacról. Ez önmagában véve nem tűnik kis összegnek, de ha a teljes 2 500 milliárd forintos, a külföldiek kezén lévő állományt tekintjük, akkor azt mondhatjuk, hogy ez csak csepp a tengerben. Ebből viszont az következik, hogy a tömeges forinteladások sokkal nagyobb mértékben megingathatják a piacot, mint azt korábban gondoltuk.

Elemzői várakozások szerint a forint az év végére 250-255-ös szinten lesz az euróval szemben, ami a mai szintekhez mérten mintegy 3-5 százalékos gyengülést jelent. Ami fontosabb, hogy az euróban/dollárban befektető hazai piaci szereplők számára viszont ennyivel növekszik az elérhető hozam, így nem kizárt, hogy elindul egy olyan folyamat, amelynek hatására jelentősen csökken a forint alapú befektetések aránya a deviza alapú befektetésekkel szemben.

A mi ajánlásunk ezzel összhangban devizaalapú termékek vásárlását jelenti. Például ma a 10 éves dollárkötvények hozama 220 bázisponttal alacsonyabb, mint a forintban denominált adósságpapíroké. A forint fent említett – nem drámai szintű -gyengülése esetén már jobb eredmény érhető el dollár alapon, mint forintban befektetve.

Állampapír- és részvénypiac (Oldaltörés)

A múlt héten azt javasoltuk, hogy a 3-5 éves szegmensben érdemes állampapírokat vásárolni, de csak rövid befektetési időtávban gondolkodva. Ajánlásunkat továbbra is fenn kell tartanunk, annak ellenére, hogy növekednek a kockázatok.

A 0-5 éves szegmens hozamai „összecsúsztak”, de ma még a várható makrogazdasági pályát figyelembe véve nem adottak a vízszintes, vagy az emelkedő hozamgörbe kialakulásának feltételei. Ezért azt gondoljuk, hogy a korrekciós időszak lezárulta után ismét visszaáll a csökkenő hozamgörbe, így nyereség érhető el a 3-5 éves szegmens állampapírjaival. Fontos kiemelni, hogy a teljes értékpapír-portfólió maximum 20-30 százalékát javasoljuk 3-5 éves hazai államkötvényekbe fektetni. További 20-30 százalékot továbbra is a lehető legrövidebb lejáratok tartására célszerű fordítani.

A részvényekkel kapcsolatban a korábbiakban már többször említettük, hogy az év eleje óta töretlen emelkedés nem indokolható a fundamentumok hasonló mértékű javulásával, így a mostani korrekció sem magyarázható a jegyzett társaságok gazdálkodásának, piaci helyzetének drámai változásával.

A kialakult trendet némileg enyhíti, hogy a MOL és az OTP sajátrészvény-vásárlásokba kezdett, de a piac alapvető irányát ezek az „akciók” sem tudják megváltoztatni. Fontos momentuma a kereskedésnek, hogy emelkedő napokon szignifikánsan alacsonyabb forgalom alakul ki, mint az eső napokon. Ez a tény és a növekvő volatilitás továbbra is azt mutatja, hogy ideges a piac. Könnyebben és súlyosabban reagál a negatív, mint a pozitív eseményekre.

A technikai elemzések alapján azt mondhatjuk, hogy a 16 600 pontos BUX-szintnél egy ellenállás kezd kialakulni. Itt talán – spekulatív alapon, rövid időre – érdemes lehet részvényeket, vagy határidős BUX-ot venni, de a 16 600 pont „eleste” esetén azonnal el kell adni – még viszonylag kis veszteség mellett -, mivel innen még további 1 000-1 500 pontos esés következhet.

Ajánlásunk ezért a még a portfólióban lévő részvények eladása; spekulatív vételekre a MOL és az OTP esetében érdemes gondolni. Előbbinél 1 000, míg utóbbi esetében 6 200 forint alatt.

Ajánlás (Oldaltörés)Állampapírok:
-0-1 év: tartás
-3-5 év: spekulatív vétel

Vállalati kötvények:

-eladás

Nemzetközi részvénypiac:

-EU-részvények: vétel,

-USA-részvények: vétel,

-Orosz részvények: eladás

Hazai részvénypiac:

-eladás

Befektetési alapok:

-ingatlanalapok, euróban denominált alapok vételeÁllj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Fidesz szavazói szerint a kormánynak jóval többet kell tennie a klímaváltozás ellen

A Fidesz szavazói szerint a kormánynak jóval többet kell tennie a klímaváltozás ellen

Napokon belül eladhatják a Telenor egy részét, nevet is vált a szolgáltató

Napokon belül eladhatják a Telenor egy részét, nevet is vált a szolgáltató

Hofi örök – összegyűjtötték a legjobb poénjait

Hofi örök – összegyűjtötték a legjobb poénjait

Ma 85 éves Sophia Loren, és nem tud leállni a filmezéssel

Ma 85 éves Sophia Loren, és nem tud leállni a filmezéssel

Hiány van egy bárányhimlő elleni oltásból

Hiány van egy bárányhimlő elleni oltásból

180 milliós céggel száll be az egykori Európa-bajnok kalapácsvető a teniszüzletbe

180 milliós céggel száll be az egykori Európa-bajnok kalapácsvető a teniszüzletbe