szerző:
MTI

Belépett az euróövezet "előszobájába" Lettország, Ciprus és Málta: a három ország a hét végén csatlakozott az Európai Unió közös árfolyam-mechanizmusához (ERM-II), amelynek keretében valutájuk árfolyamát szorosan az euróhoz kötik.

Lettország üdvözölte a döntést, de aggódik amiatt, hogy tartani tudja-e az euróövezeti belépés tervezett 2008-as időpontját. Ciprus szintén üdvözölte a sima belépést, és annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a ciprusi font az évek óta fenntartott nem hivatalos középárfolyamon léphetett be az ERM-II-be. Málta szerint a felvétel az ERM-II-be annak elismerése, hogy a máltai gazdaságpolitika eredményes.

A lépés lehetővé teszi a három, - magába az EU-ba is csak egy évvel ezelőtt belépett - államnak, hogy 2008-tól a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) tagjává válhassanak. Az árfolyam-mechanizmus működtetése elvben legalább két évig szükséges ahhoz, hogy egy EU-tagállam felválthassa saját pénzét az euróval: az ERM-II alkalmazása része az úgynevezett maastrichti kritériumoknak, amelyek - a stabilitási és növekedési paktum közelmúltbeli módosításától függetlenül továbbra is - kötelezőek a közös pénz bevezetéséhez és sajátként való használatához.

Az új EU-államok közül Észtország, Litvánia és Szlovénia már tavaly csatlakozott a rendszerhez, így azzal már csak a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - adós.
 
Az Európai Bizottság brüsszeli tájékoztatása szerint a Lettországgal, Ciprussal és Máltával kapcsolatos döntést az euróövezethez tartozó országok, a valutaunión kívüli, de az ERM-II-ben részt vevő Dánia, Észtország, Litvánia és Szlovénia, valamint az Európai Központi Bank hozta meg, a három érintett országgal egyetértésben. A bizottság egyúttal méltatta a három országot a stabilitás mellett elkötelezett költségvetési politikájukért: a két mediterrán állam főként az államadósság leszorításában, a balti ország elsősorban az infláció csökkentésében ért el jelentős eredményeket. 

A lett pénzügyminiszter mellett az üzleti körök is pozitív fejleményként értékelték a döntést, ugyanakkor a magas lett infláció miatt visszafogott vélemények is akadnak. Lettország ugyanis az árfolyammechanizmushoz történő csatlakozás feltételeként kötelezte magát a magas infláció - márciusban 6,4 százalékos volt a tizenkét havi infláció - letörésére. Rigának ennek érdekében a pénzügyi politika szigorítására lesz szüksége, és egyesek kétlik, hogy az ERM-II-ben kötelezően eltöltött két év elegendő lesz az euróövezeti belépéshez szükséges inflációs szint elérésére.

A ciprusi pénzügyminiszter ezzel szemben a ciprusi gazdaság és készletei megfelelő állapotának egyértelmű igazolását látja abban, hogy az ERM-II-be történő belépés a ciprusi font korábbi nemhivatalos, évek óta meglevő középárfolyamán valósult meg. Ez cáfolta azokat a szórványos piaci véleményeket, hogy a fontot leértékelik az árfolyammechanizmusba történő belépéshez. 

Málta reméli, hogy teljesíteni tudja a 2008-as euróövezeti csatlakozást. A kormányfő szerint az ERM-II-be történő belépés nagyobb pénzügyi stabilitást hoz - elmúlik a találgatások ideje a líra fel-, illetve leértékelésével kapcsolatban - vagyis kedvezőbbé válik a közeg a befektetések számára.

Az árfolyam-mechanizmusban való részvétel idején az érintett államok nem értékelhetik le  valutájukat, annak középárfolyamát az euróhoz kötik, és ehhez képest 15 százalékosnál nagyobb ingadozásokat egyik irányban sem engedhetnek meg. A mostani döntés részeként a három valuta euróhoz viszonyított középárfolyamát 0,585274 ciprusi fontban, 0,4293 máltai lírában, illetve 0,702804 lett latsban határozták meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Veres: az euró bevezetésének feltételei 2008-ra megteremthetők

A 2003 nyara óta megkezdett kiigazítási lépések hozzásegítik Magyarországot ahhoz, hogy az eurózóna csatlakozási feltételeit 2008-ra teljesítse, s 2010-ben bevezesse a közös valutát - jelentette ki az új pénzügyminiszter, miután kedden átvette a hivatalt elődjétől, Draskovics Tibortól.

Gazdaság

Európai minimálbérvita

Az új uniós tagállamokból érkező munkavállalók visszaszorítása érdekében Németországban és Ausztriában is napirendre került a minimálbér bevezetése, amelyet - bár aligha mondható piackonformnak - a tagállamok többségében alkalmaznak.

eurohirek.hu Gazdaság

A részvényesek ártanak az eurózónának?

Az európai vállalatok is felelősek azért, hogy lassú az eurózóna gazdasági növekedése – áll az Európai Bizottság friss jelentésében. A vezető európai vállalkozások profitjuk javát osztalékként kifizetik a befektetőknek, vagy saját részvényt vásárolnak, ahelyett hogy nyereségüket munkahelyteremtésre vagy technológiai fejlesztésre fordítanák.

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Az Audi is megszólalt: először projektcéget vettek, nem földet

Az Audi is megszólalt: először projektcéget vettek, nem földet

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia

Az első választók nem fognak üres kézzel távozni az urnáktól

Az első választók nem fognak üres kézzel távozni az urnáktól

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben