szerző:
hvg.hu

Északi szomszédunk gazdasági élete fejlődött a legdinamikusabban az elmúlt év során, az európai pénzek pedig valósággal elárasztják az országot. A BBC elemzése szerint Szlovákia hamarosan vezető pozícióra tehet szert a térségben.

Szlovákia: szép kilátások
© sxc.hu
A külföldi befektetők idén előreláthatólag mintegy 2,2 milliárd euróval szállnak be a különféle szlovák fejlesztésekbe – ez duplája a 2004-es értéknek. A Világbank szerint Szlovákia üzleti szférája fejlődött tavaly a legtöbbet, s máris ahhoz a változáshoz hasonlítják, amelyen Írország gazdasága ment keresztül a kilencvenes években. Az olcsó munkaerő, az alacsony adók és a viszonylagos politikai stabilitás igen vonzóvá teszik az országot a beruházók számára.

2004-ben a szlovák kormány egyszerűsítette adórendszerét, s 19 százalékos egységes adót vezetett be, amelyet irigykedve szemlélnek nyugati szomszédai, Ausztria és Németország.

„A befektetők számára Szlovákia igen kedvező helyen fekszik” – nyilatkozta a BBC-nek Eugen Jurzyca, a szlovák Gazdasági Fejlesztési Központ munkatársa. „Emellett a kormány intézkedései, amelyekkel átalakították a munkavállalási rendszert, még vonzóbbá tették az országot a beruházások számára. Sokkal flexibilisebbek a feltételek, mint Nyugat-Európában, egyszerűbb felvenni a munkaerőt, s könnyebb megszabadulni a rosszul teljesítő alkalmazottaktól, nem beszélve arról, hogy a túlórákkal sincs annyi komplikáció.”

Jelenleg Szlovákiában az autóipari befektetők a legnagyobb befektetők. Pozsonytól ötven kilométernyire létesült a Peugeot-Citroen egyik hatalmas ipartelepe, ám az építőmunkások továbbra sem pihennek, ugyanis hamarosan a térségbe települnek a Kia Motors, a Ford, a Hyundai, valamint a Volkswagen üzemegységei is. Az előrejelzések szerint Szlovákia két éven belül több autót fog gyártani a lakosság számához viszonyítva, mint bármelyik másik ország a Földön.

S nem csak az autógyártók érkeznek a régióba. „Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtem itt dolgozni” – mondta Eric Assimakopoulos amerikai ingatlanfejlesztő, hozzátéve, hogy korábban nem is hallott Szlovákiáról. A görög származású üzletember többek között egy luxusszállodát is üzemeltet a szlovák fővárosban. „George Bush és az édesapja is lakott már nálunk” – meséli Assimakopoulos. „Elemeztük Szlovákiát és ennek a piacnak az adottságai sokkal jobbak voltak, mint a környező országokban” – magyarázta az üzletember. „Először is, kis területről beszélünk, amelynek közelsége Ausztriához és Németországhoz további előny, elsősorban az Európai Unió szempontjából. Talán Románia és Magyarország, sőt talán Ukrajna is megfelelő lehet a következő fázisban.”

A nagy lelkesedés ellenére azonban egyelőre csak a főváros környékére összpontosulnak a beruházások. Az ország keleti felében gondok vannak az infrastruktúrával, emellett a munkanélküliség is magas, húsz százalékhoz közelít. Egyelőre még a pozsonyiak között is csupán korlátozott a lelkesedés azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia lehet a régió legújabb gazdasági csodája.

„Nem sok mindent érzékelek a fellendülésből” – nyilatkozta a BBC-nek a 20 éves Petra. „Persze, egyszerűbb az utazás és könnyebb hitelkártyához jutni, de nagyjából ennyi. És egy csomó szép EU-zászló lengedezik a középületeinken.”

„Az igazi változás akkor fog bekövetkezni szerintem, amikor nálunk is bevezetik az eurót” – tette hozzá a bankárként dolgozó 25 éves Nadia. „Addig nem hiszem, hogy a többi uniós ország egyenrangú félként kezelne minket.”

A Szlovákiába látogató nyugat-európai turisták azonban jóval lelkesebbek, az osztrákok például szívesen járnak északi szomszédunkhoz is bevásárolni.

Szlovákia, az újonnan csatlakozott országokkal együtt az EU gazdaságának mintegy 4 százalékát adja. A szakértők szerint ez a szám növekedni fog, ahogy a befektetők egyre nagyobb számban érkeznek Kelet-Európába.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Ismét elhúz az adóversenyben Szlovákia?

Egy százalékponttal három százalékra csökkentette irányadó kamatát a Szlovák Nemzeti Bank hétfőn, a korona ennek ellenére tovább drágult. Egyes tervek szerint északi szomszédunknál tovább csökkenne az egykulcsos adó is.

MTI Gazdaság

Az Auchan cáfolja a szlovák kötözött sonkát ért vádakat

A fogyasztóvédelmi hatósághoz és a versenyhivatalhoz fordul az Auchan jogorvoslatért, amennyiben a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) nem vonja vissza a céggel kapcsolatban tett megalapozatlan és piaci zavart keltő állításait - jelentette be a francia tulajdonú társaság.

MTI Gazdaság

Külföldön keresnek munkát a szlovákok

Naponta több ezer szlovák ingázik magyarországi munkahelyekre, Csehországban több tízezren dolgoznak, miközben nagyjából 800 orvos és ápolónő hagyta el az országot külföldi munkavállalás céljából 2004 májusa, az EU-csatlakozás óta – írta csütörtöki számában a Hospodarske Noviny.

Rossz hírt közölt a Huawei: igazából még messze vannak az Android leváltásától

Rossz hírt közölt a Huawei: igazából még messze vannak az Android leváltásától

Magyarország 2,7 százalékot faragott az államháztartási hiányból

Magyarország 2,7 százalékot faragott az államháztartási hiányból

Trump: A kurdok sem angyalok

Trump: A kurdok sem angyalok

Kiszabadult a férfi, akinek a gyilkossága elindította a hongkongi tüntetéseket

Kiszabadult a férfi, akinek a gyilkossága elindította a hongkongi tüntetéseket

Visszavonultak a szíriai kurdok a kialakítandó biztonsági övezetből

Visszavonultak a szíriai kurdok a kialakítandó biztonsági övezetből

A Balaton vizével együtt egy uszályt is leeresztenek a Sió-csatornán

A Balaton vizével együtt egy uszályt is leeresztenek a Sió-csatornán