Tetszett a cikk?

Kormánymegállapodás helyett az új gyógyszertörvényben szabályoznák a tb-kassza-túllépés összegének visszafizetését. A hamarosan kormány elé kerülő előterjesztés szigorítaná a gyógyszerpromóciót, OGYI-engedélyhez kötné az orvoslátogatói munkát. A jogszabály októberben lépne hatályba.

A gyógyszercégek véleménye ellenére a gyógyszertörvényben szabályozná a kormány az éves gyógyszerkassza túllépésekor szükséges kockázatmegosztást, ám ez a gyógyszerekről szóló jogszabálytervezet tárcaközi egyeztetésén még változhat - írja a Világgazdaság.

Jelenleg a túllépést csupán egy megállapodás szabályozza. Így ha az egészségpénztár az idei, 284 milliárd forintos előirányzatnál többet költ a patikaszerek ártámogatására, közösen állnák annak pótlását. A múlt nyáron kötött és 2006 végéig hatályos megállapodást a gyógyszergyártók 99 százaléka írta alá a kormánnyal. A gyártók forgalomarányosan fizetik be a túllépés összegét az egészségbiztosítási alapba - teszi hozzá a lap.

A törvény – amely október végén lépne hatályba – előterjesztői szerint a kassza keretösszege nem lehet kisebb, mint az előző évi ténylegesen felhasznált, a gyártók befizetésével csökkentett költségvetés. Tervezésekor az összeget az egészségpolitikai szempontokat és a piaci helyzetet figyelembe vevő algoritmussal módosítanák.

A hamarosan a kormány, majd a parlament elé kerülő előterjesztést készítői szigorú gazdálkodás mellett az európai uniós jogharmonizációval, a betegek megfelelő tájékoztatásával és azzal is indokolják, hogy az orvosságok reklámozásának szabályait át kell emelni a reklámtörvényből.

Ez utóbbi továbbra is tiltja a vényre kapható medicinák reklámozását, s szigorítja a gyógyszerpromóciót. A cégek gyógyszerismertetést végző munkatársai a hatálybalépést követően kizárólag az Országos Gyógyszerészeti Intézet által kiadott működési igazolvánnyal kereshetik föl az orvosokat. Ám tilos a betegeknek közvetlenül gyógyszermintát adniuk - írja a lap.

A promóciós tevékenység kordában tartását célozza, hogy az orvosságok bemutatását célzó rendezvényeken a vendéglátás észszerű mértékét írja elő, a szakmai konferenciákat vagy a tudományos tevékenységet végző orvosokat is csak a rendezvény, illetve a feladat közvetlen költségeinek mértékéig támogathatják a cégek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

A gyógyszerreklámok húzták a TV2 bevételeit

A TV2 kereskedelmi csatorna idén januárban 1,18 milliárd forintos bevételt könyvelt el, ami 24,2 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. A bevétel februárban 1,69 milliárd forintra nőtt, ami 7 százalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest.

MTI Gazdaság

Megafúzió a gyógyszeriparban

A belga gyógyszer- és vegyipari társaság, a Solvay hamarosan bejelenti a nagyságra negyedik francia gyógyszergyár, a Fournier Pharma felvásárlását. A vételár egymilliárd euró - írja a Le Figaro.

MTI Gazdaság

Gyógyszergyártókkal tárgyalt Gyurcsány

Három magyarországi gyógyszergyártó, az Egis, a Richter és a Teva vezetőivel folytatott munkamegbeszélést kedden Gyurcsány Ferenc kormányfő a "21 lépés a magyar egészségügy megújításáért" programban való részvételükről.

MTI Gazdaság

Milyen gyógyszerek drágulnak árpilistól?

A társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszerek közül mintegy kétszáznak emelkedik az ára április elsejétől, ugyanakkor több mint százzal bővül a támogatottak köre, és három készítmény száz százalékos támogatást kap - jelentette be László Boglár kedden.

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!