szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Igen stabilnak mutatkozik Szlovénia helyzete az ERM-II devizaárfolyam-mechanizmusban, így nagy valószínűséggel már 2007 elején esedékessé válik az euró bevezetése - vélekedett egy interjúban Mitja Gaspari, a Szlovén Bank kormányzója.

Szlovénia 2004 júniusában lépett be az ERM-II mechanizmusba, és az azóta eltelt időszakban csak igen enyhe ingadozást jegyeztek a nemzeti valuta árfolyamában, amelyet 239,64 SIT-ben szabtak meg. A központi bank kormányzója elismerte, hogy maguk a szakemberek is erősebb árfolyam-mozgásra számítottak. Elképzelhető, hogy már a nyáron rögzítik az árfolyamot, s ez esetben már 2007. január 1-jével lehet szlovén euró.

Ami a potenciális veszélyeket illeti: kockázatosnak tartják az infláció alakulását, s nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a szakszervezetek segítik megértetni a dolgozókkal a bérkiáramlás visszafogásának jelentőségét.

Arra kérdésre, nem gondolja-e, hogy a szlovén banki szektor nem elég kiterjedt, Mitja Gaspari úgy válaszolt: tévhit, hogy jó eredményeket csupán a volt jugoszláv piacon lehet elérni, és példaként említette Bulgária és Oroszország eredményeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Üzleti tranzakciók: ezekre kell minden vállalkozónak figyelnie

Üzleti tranzakciók: ezekre kell minden vállalkozónak figyelnie

Sokadjára halasztják el az új James Bond-film bemutatóját

Sokadjára halasztják el az új James Bond-film bemutatóját