szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május második hete nem hozott változást a kialakult trendekben. A tőzsdei gyorsjelentési szezon sem igen mozgatja meg a befektetők fantáziáját, egyedül az Egis emelkedett a jelentés után. E héten ajánlatunk szerint továbbra sem jó a forintszközök tartása, inkább idegen (EUR, USD) eszközök tartását javasoljuk.

Annak ellenére sem történt változás a héten, hogy a kormány száz lépés programja a makrogazdasági helyzet rendbetételére hivatott és egyre újabb intézkedéseket ismerhet meg a közvélemény. Már régen immúnis a piac az egymást követő kormányok politikai indíttatású, de a gazdaságot is érintő intézkedéseivel szemben. Az már inkább érdekes, hogy a tőzsdei gyorsjelentési szezon sem igen mozgatja meg a befektetők fantáziáját, egyedül az Egis emelkedett a gyorsjelentés után. Ehhez persze hozzá kell tennünk, hogy e jelentés befejezésekor a Mol és az OTP még nem jelentette meg negyedéves gazdálkodásának adatait tartalmazó jelentését.

Az állampapírpiac meglehetősen alacsony volatilitás mellett nem produkált kiemelkedő teljesítményt, de a jelenlegi körülmények között ez nem is meglepő. A forint jegyzése sem mutatott nagy kilengéseket, de csütörtökre mégis egy érdekes eseménynek lehettünk tanúi. Itt arról van szó, hogy a kelet-európai devizák a dollár mozgásával negatív korrelációban mozognak, de a dollár fél éves csúcsot jelentő szintje ezúttal nem okozott arányos gyengülést térségünk devizái tekintetében.

Devizapiac. A forint árfolyama az euróhoz mérten nem sokat változott, de mégis elmondható, hogy a tendencia nem változott az előző időszakhoz képest. A forint továbbra is veszíthet értékéből, az elemzők véleménye és a piaci árazás szerint is.
Ezúttal a szokásosnál hosszabb időszakot felölelő chartot készítettünk, amin tisztán kirajzolódik, hogy a hazai fizetőeszköz trendszerű gyengülő mozgást végez a vezető devizákkal szemben. A görbék azt is mutatják, hogy az utóbbi időben a dollár jelentősen erősödött az euróval szemben. Ez a tendencia térségünk fizetőeszközeit gyengítheti.

Korábban azt gondoltuk, hogy az EUR/USD 1,28-1,31 sávban marad, de a kedvező amerikai foglalkoztatási és külkereskedelmi adat most kilendítette a keresztárfolyamot. Ez azt jelenti, hogy 1,26-1,29-es sávba tolódhat át a kereskedés, de ennek megerősítése csak a jövő héten várható.

Ajánlásunk nem változott, mivel a devizapiaci trendek sem változtak. A  forinteszközök tartása továbbra sem javasolt, inkább idegen (EUR, USD) eszközök tartását javasoljuk.


A rövid futamidejű kötvények tartását ajánljuk (Oldaltörés)


Állampapír piac. Az állampapírok piacán ezúttal nem volt különösen érdekes esemény. Ennek a kiváráson kívül az is oka, hogy az MNB kéthetes betéti állománya történelmi maximumra emelkedett, ami azt is jelenti, hogy az előző periódushoz viszonyítva több mint 640 milliárd forintot vontak ki a befektetők az állampapírpiacról, illetve lejáró befektetéseiket nem újították meg.
Ennek ellenére az aukciókon viszonylag magas kereslet jelentkezett, de a hozamok mégsem változtak. Míg egyes vélemények szerint a kamatcsökkentést tovább lehet (kell) folytatni, addig a jegybank elnökének nyilatkozata szerint a kamatvágások időszaka valószínűleg lezárult. A piac így kivárásra játszik, hiszen a héten megjelent külkereskedelmi adat ugyan jó számokat hozott, de az infláció áprilisban emelkedést mutatott az előző hónaphoz viszonyítva.

A referenciahozamok változása az egy héttel ezelőtti szintekhez képest elhanyagolható, érdemi változás nem történt. A hosszabb tendenciákat figyelve azonban a deviza piaci részben említettekre utalva, a hozamok emelkedése továbbra is nagyobb jelentőségű, mint a csökkenés. Ajánlásunk ezért továbbra sem változott, a rövid (0-1 év) futamidejű kötvények tartását javasoljuk.

Részvénypiac. Az előzőekben azt vártuk, hogy a gyorsjelentések megjelenéséig jelentősen nem változik a piac, de az árak alakulása ránk cáfolt. Az eredményvárakozások jó negyedéves számokat sejtetnek, de most a piacon meghatározóbb a külföldi befektetők devizakockázatok miatti eladása. A nagyobb forgalmú napokhoz köthető újra az esés, csak a kisebb forgalmú napokon tud néha-néha emelkedni a piac egésze.

A gyorsjelentések nem mozgatták meg a piacot, legalábbis ami a pozitív áralakulást illeti. Inkább az a jellemző, hogy a jó hírekre a szélesedő keresletet az eladók profitrealizálásra használják fel, így ekkor is eshet az ár. Az egyetlen üdítő kivétel az Egis, ahol a jó negyedéves számok után emelkedik az ár. Ennek oka az is lehet, hogy az utóbbi időben nem volt a nagybefektetők kedvence a részvény, így nem birtokolnak koncentrált mennyiségeket.A blue chip-k tekintetében azt mondhatjuk, hogy a Matáv továbbra sem ajánlható spekulatív célú vásárlásra, de az osztalék alapú árazást figyelembe véve hosszú távú befektetésre alkalmas lehet 800 forint alatti bekerüléssel.

A Mol nem teljesített jól a héten, hiszen az ár tovább esett, ennek ellenére továbbra is vételre ajánljuk, hangsúlyozva azt, hogy a vételeket nem hosszú távra, hanem spekulatív célzattal egy-két hétre ajánljuk. Ez vonatkozik az OTP-re is, hiszen itt is jó eredményt várunk, ezért a fundamentumok alapján érdemes venni a papírokból, viszont a piac hangulati tényezői is erős szerepet játszanak az árak alakulásában. Ajánlásunk tehát itt is spekulatív vétel. A Richter esetében most kivárást javaslunk. A stratégiai vételeket 15500-15000 pontos BUX érték mellett érdemes felvenni, addig marad – a nagy kockázatú – spekulatív vétel ajánlásunkban.

Ajánlások (Oldaltörés)

Állampapír piac:

állampapírok:

- 0-1 év: vétel-tartás,

Vállalati kötvények:

eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel,

- USA részvények: vétel,

- Orosz részvények: eladás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: általában eladás, de MOL, OTP, Egis spekulatív vétel,

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vétele

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja

Négyszer küldte karanténba az egészséges exbarátnőjét az izraeli koronavírus-központ egy dolgozója

Négyszer küldte karanténba az egészséges exbarátnőjét az izraeli koronavírus-központ egy dolgozója

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén