A várakozásoknak megfelelően, illetve valamelyest azok felett teljesített az idei év első negyedévében a hazai tőzsde két nagyágyúja: az OTP 12, a Mol pedig 37 százalékkal növelte eredményét.

Az első negyedévben a Mol Rt. az egy évvel korábbit 37 százalékkal meghaladó, a 64,95 milliárd forintos várakozásokat jócskán felülmúló 71 milliárd forintos nettó eredményt ért el, főként a finomítói és petrolkémiai termékek növekvő értékesítésének és a gázüzleti szabályozás EU konform megváltozásának köszönhetően - derül ki a Mol nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti konszolidált gyorsjelentéséből.

A társaság üzleti eredménye 48 százalékkal 91,6 milliárd forintra nőtt. A jelentés szerint az eredményt mérsékelték a magas pénzügyi ráfordítások, a devizaalapú hiteleken elszenvedett árfolyamveszteség. A csoport nettó árbevétele az első negyedévben 21 százalékkal 571,2 milliárd forintra, az EBITDA szintű profitja 37 százalékkal 118,5 milliárd forintra nőtt.

A gyorsjelentés szerint az első negyedévben a kutatás-termelés üzleti eredménye 4,9 milliárd forinttal 16,9 milliárd forintra nőtt, mivel a nemzetközi szénhidrogén termelés erőteljes növekedése és a magasabb transzferárak ellensúlyozták az alacsonyabb szintű hazai szénhidrogén termelést és a növekvő többlet bányajáradék fizetést.

A feldolgozás és kereskedelem szegmens üzleti eredménye 37,5 milliárd forint volt, 59 százalékkal magasabb a 2004 első negyedévinél. Ezt egyebek mellett a magasabb üzemanyag értékesítési mennyiségek, a bővülő Brent-Ural árkülönbözet, az integrált csoportszintű működés és a készletértékelés pozitív hatása eredményezte.

A földgáz szegmens üzleti eredménye 9,5 milliárd forinttal 30,4 milliárd forintra nőtt, döntően a magasabb értékesítési mennyiségek és a tárolói párnagáznak a tavalyi első negyedévtől eltérő elszámolása következtében.

A petrolkémia szegmens üzleti eredménye 9,6 milliárd forintra nőtt az első negyedévben, szemben a bázis 3,8 milliárd forintos eredményével. Az eredmény erőteljes növekedését a magasabb eladások, a hatékonyságjavító intézkedések és az üzleti környezet javulása okozták.

A Mol a gyorsjelentés szerint tovább folytatta hatékonyságjavító programjait és a 2005 végére kitűzött 260 millió dolláros kombinált hatékonyságjavítási cél 83 százalékát már teljesítette a negyedév végére. A csoport záró létszáma 5 százalékkal 16.688-ról 15.903 főre csökkent 2004 első negyedévéhez képest.

A gyorsjelentés szerint a csoport fő beruházása a Shell romániai leányvállalatának megvásárlása volt. Az eladósodottság 2005. március 31-én az elmúlt öt év legalacsonyabb értékére, 20 százalékra csökkent a 2004 végi 24 százalékhoz képest: a nettó hitelállomány a negyedév végén 221,6 milliárd forint volt.

Nem váltak be a borúlátó jóslatok

Az OTP Bank Rt. konszolidált adózás utáni eredménye 38,4 milliárd forint volt 2005 első negyedévében, 12,7 százalékkal több, mint 2004 azonos időszakában, ami megfelel az elemzői várakozásoknak - derül ki az OTP Bank Rt. nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint készült gyorsjelentéséből, amelyet szintén pénteken tett közzé.

Tavaly a bankcsoport mintegy 80 százalékkal tudta növelni első negyedéves eredményét, amelyet utólag 35,1 milliárd forintról 34 milliárdra módosított. Az OTP-csoport saját tőkéje - amely az idén már tartalmazza a horvát Nova Banka számait is - 31 százalékkal 429,7 milliárd forintra nőtt. Március 31-i mérlegfőösszege 33,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest és elérte a 4.737,6 milliárd forintot.

A csoport eszközarányos megtérülése (ROA) a tavalyi módosított első negyedéves 3,88 százalékról 3,45 százalékra, saját tőke arányos megtérülése (ROE) 42,5 százalékról 35,5 százalékra mérséklődött. Az egy törzsrészvényre jutó eredmény (alapEPS) 146 forintot tett ki, 15 forinttal többet, mint egy évvel korábban. A bank konszolidált kiadás-bevétel mutatója 53,4 százalék volt, 0,8 százalékponttal kisebb, mint egy évvel korábban.

Az OTP nem konszolidált adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 20,7 százalékkal 3.332,9 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét. Adózott eredménye 42,7 milliárd forintot tett ki, 51,3 százalékkal bővült. Saját tőkéje 390,4 milliárd forintot tett ki, 34 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az IFRS szerinti adózás előtti eredményeket figyelembe véve - az OTP Banké 47,754 milliárd forint volt - a legnagyobb mértékben a 4,372 milliárd forintos adó előtti eredményt felmutató bolgár DSK Bank járult hozzá a csoport jövedelmezőségéhez, majd utána a 4,372 milliárd forintos profitot felmutató OTP Jelzálogbank és az 1,744 milliárdot hozó Merkantil csoport és az 1,301 milliárdot teljesítő OTP Garancia. A külföldi érdekeltségek közül a román Robank 51 milliós veszteséggel, az OTP Banka Slovensko 335 milliós adó előtti nyereséggel szerepel a listán melyben az új horvát szerzeményt még nem tüntették fel.

Az OTP átlagos mérlegfőösszeg szerinti kamatmarzsa 4,5 százalék, nettó kamatmarzsa 4,09 százalék volt, 123 illetve 131 bázisponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A bankcsoport magyar tagjainak összesített piaci részesedése mérlegfőösszeg alapján a bankrendszerben 26,8 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 26,3 százalékról, a hitelintézeti rendszerben 25,1 százalékra emelkedett a korábbi 24,6 százalékrólÉrdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Online tanulás az egyetemen: tutorok és e-tananyagok

Online tanulás az egyetemen: tutorok és e-tananyagok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Többtucatnyi pedofil pap nevét hozta nyilvánosságra a washingtoni érsekség

Többtucatnyi pedofil pap nevét hozta nyilvánosságra a washingtoni érsekség

Orbán tanácsára az MNB megtízszerezi az aranytartalékot

Orbán tanácsára az MNB megtízszerezi az aranytartalékot

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”