szerző:
hvg.hu

A világ nagyvárosai közül Tokióban a legdrágább az élet, de a tíz legdrágább város listáján nyolc európai metropolisz is található - írja legfrissebb felmérésében az Economist Intelligence Unit (EIU). A legnagyobb mértékben dráguló fővárosok között találjuk több kelet-európai főváros mellett Budapestet is.

Európát tekintve a norvégiai Oslóban a legmagasabbak a mindennapi élet költségei – állítja az EIU. Oslo az egy évvel ezelőtt, 2004 tavaszán készült felmérés óta a japán Oszakát letaszítva a ranglista második helyére lépett elő. Ugyancsak nagyott ugrott előre a legdrágább tíz város listáján Rejkjavík, Izland fővárosa, amely a tavalyi 8. helye után idén tavasszal már a 4. legdrágább „városi élőhely” lett. Ugyanakkor jelentősen visszaesett a lista első tízes csoportjában Párizs (3.-ról 5. helyre), Koppenhága (5.-ről 6.-ra), és London (6.-ról 8. helyre).

Az EIU 131 város átlagos költségszintjét vizsgálta dollárban kifejezve, és a New York-i adatot 100-as indexnek tekintve rangorolta is őket. Az évente kétszer megjelenő lista összeállításának az a célja, hogy segítse a külföldön dolgozó cégvezetők, vállalkozók családi költségvetésének kialakítását.

Leginkább az eurózónán kívül fekvő városok drágultak, míg az eurózónában lévő városok visszaestek az EIU listáján. Ennek megfelelően az EU-hoz tavaly csatlakozott, vagy még csatlakozás előtt álló államok legnagyobb városai is drágultak. Prága és Varsó holtversenyben az 55. helyen áll - a cseh főváros 20 helyet, a lengyel pedig 37 (!) helyet ugrott felfelé a listán.

Régiós társainál sokkal szerényebb mértékben, de Budapest is előrébb lépett a legdrágább városok listáján. A magyar főváros a korábbi 87. helyéről a 75. helyre ugrott, és olyan városokat előz meg, mint Rio de Janeiro, Buenos Aires, Honolulu, vagy Atlanta. A 131 települést felsoroló listán a kelet-európai térség városai közül Budapestnél csak Pozsonyban, Bukarestben, és Kijevben olcsóbb az élet.

A jelentős drágulás ellenére még mindig a kelet-európai fővárosok a legolcsóbbak a térségben – írja az EIU. Az eurózóna legalacsonyabb költségeket kínáló fővárosa a portugál Lisszabon. Most ez európai nagyvárosok közül a szerb fővárosban, Belgrádban lehet megélni a legkevesebből – teszi hozzá a felmérés.

A változatlan árak, és a gyengülő dollár tovább csökkentették az USA nagyvárosainak költségeit, így a legfrissebb ranglista első 30 helyezettje között nincs egyesült államokbeli város. A legdrágább New York is csak a 35. a rangsorban. A magas olajárak ellenére a dollárral erős kapcsolatok, és az alacsony infláció miatt a Közel-Keleten is csökkentek az élet költségei. Ezzel szemben – részben az árfolyammozgások, illetve a magas infláció miatt – az Afrika déli részében fekvő városok egyre drágábbak.

A világ legolcsóbb nagyvárosa az EIU szerint a tavalyihoz hasonlóan 2005 tavaszán is Irán fővárosa, Teherán volt. Itt a megélhetés költségei a New York-inak még a harmadát sem érik el.

A táblázat (részletes adatok) (Oldaltörés)


Hely (korábbi hely)VárosOrszágIndex
1 (1)TokióJapán146
2 (3)OsloNorvégia142
3 (2)OszakaJapán140
4 (8)RejkjavíkIzland139
5 (3)PárizsFranciaország137
6 (5)KoppenhágaDánia134
7 (6)ZürichSvájc132
8 (6)LondonEgyesült Királyság130
9 (9)GenfSvájc124
10 (11)HelsinkiFinnország122
35 (33)MoszkvaOroszország100
35 (33)New YorkEgyesült Államok100
40 (33)ChicagoEgyesült Államok96
42 (33)Los AngelesEgyesült Államok95
52 (54)LisszabonPortugália89
53 (58)SzentpétervárOroszország88
55 (75)PrágaCsehország87
55 (92)VarsóLengyelország87
75 (87)BudapestMagyarország79
82 (92)PozsonySzlovákia74
91 (112)BukarestRománia67
93 (99)KijevUkrajna66
108 (110)BelgrádSzerbia és Montenegró62
131 (131)TeheránIrán33
Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Budapesti városátszabászat

A budapesti városatyák a Podmaniczky-terv keretében az elhagyott városi iparterületek újrahasznosításán is szorgoskodnak. Egy civil mozgalom pedig városfejlesztési ötletpályázatot hirdetett, nem utolsósorban ugyancsak ilyen "rozsdamentesítésekre".

MTI Gazdaság

Jelentős áremelkedés várható Terézvárosban

Az Autóker Holding Rt. 5 milliárd forintos beruházással 200 lakásos társasház építését kezdte meg Budapest VI. kerületében, a Szondi utcában. A beruházáshoz kapcsolódva 30 millió forintos költséggel felújítják a környékbeli házak homlokzatát.

MTI Itthon

Budapest a 24. legdrágább nagyváros

Budapest a világ nagyvárosainak drágasági sorrendjében az idén a 24. helyet foglalja el, társbérletben Amszterdammal. Tavaly a Mercer Human Resource Consulting emberi erőforrásokkal foglalkozó nemzetközi cég ezen listáján még a 34. helyen állt.

MTI Gazdaság

Új városközpont 100 milliárd forintért

A következő 5-7 évben 100 milliárd forintos beruházással új városközpont kialakítását tervezi a XIII. kerületben a Transelektro Csoport ingatlanfejlesztő holdingjának vezető cége, a Transelektro Vagyonkezelő Kft.

hvg.hu Itthon

Kutyagumi - a főváros színfoltja

Az országban egymillió kutya van, de anyagcseréjük elsősorban a fővárosban jelent problémát. Az állattartók több zöldterületet, akik kutyagumiba lépnek pedig súlyosabb szankciókat sürgetnek.

Engedély nélkül rendezték a múlt heti, balesettel végződő tótkomlósi raliversenyt

Engedély nélkül rendezték a múlt heti, balesettel végződő tótkomlósi raliversenyt

Ez történt: Putyin adott egy pofont a szabad internetnek

Ez történt: Putyin adott egy pofont a szabad internetnek

Ma tetőzik a kánikula

Ma tetőzik a kánikula

37 fok lesz szombaton, figyelmeztetést adtak ki

37 fok lesz szombaton, figyelmeztetést adtak ki

Baleset történt az M1-esen, lezárták a Budapestről kifelé vezető oldalt

Baleset történt az M1-esen, lezárták a Budapestről kifelé vezető oldalt

Ütközés a CERN-ben: nincs szükségük a Microsoftra

Ütközés a CERN-ben: nincs szükségük a Microsoftra