szerző:
hvg.hu

Jogi eljárást indított az iparűzési adó kérdésében a Magyar Állam és a Fővárosi Önkormányzat ellen a Hungária Közraktározási Rt.

Nem akarnak fizetni

A Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalához már csaknem 20 cég nyújtott be fellebbezést, mivel 2004. május elsejétől visszamenőleg nem akarják befizetni az iparűzési adót - írja a Világgazdaság. A lap szerint a hivatal a közeljövőben dönt az ügyekről.

Korábban olyan nagyvállalatok, mint az OTP Bank és az Auchan hazai áruházait működtető vállalat is állásfoglalást kért a hatóságoktól, illetve a Pénzügyminisztériumtól az iparűzési adó jogosságát illetően.

A közelmúlt sajtóhíradásaiban arról lehetett olvasni, hogy több nagy hazai társaság is vizsgálja az iparűzési adó visszatérítésének jogi lehetőségeit, ugyanakkor több szakember is felhívta a figyelmet az ilyen próbálkozások kockázataira - írja közleményében a Hungária Közraktározási Rt.

A közlemény szerint azonban a vállalatnál a jogi képviselők egyedi megoldást találtak, hogy elkerüljék az esetleges hátrányos adójogi következményeket, az Rt. visszakaphassa a 2004. május 1-től befizetett iparűzési adó összegét, ráadásul az iparűzési adó fizetésének kötelezettsége az Rt.-re nézve a lehető leghamarabbi időpontban megszűnjön.

Az iparűzési adó - mint ahogy azt Kovács László, az unió vám- és adóügyi biztosa a sajtóban is kifejtette - nincs összhangban az európai uniós szabályokkal. A 77/338/EEC irányelv 33. cikk (1) bekezdése szerint a tagállamok csak egy forgalmi típusú adót tarthatnak fenn, ezért az ugyancsak forgalmi jellegű iparűzési adó ellentétes a fenti rendelkezéssel - olvasható a közleményben.

Perelni vagy nem perelni? (Oldaltörés)

Több hazai vállalkozás kezdeményezett már jogorvoslatot az iparűzési adó ellen, az adóelőleg kiszabásának megtámadásával, azonban az adóbevallás nem teljesítése magában rejti az adóbírság és a késedelmi pótlék kiszabásának kockázatát. Azoknak a társaságoknak pedig, amelyek nem tesznek eleget adó és adóelőleg fizetési kötelezettségüknek, az említett szankciókon felül az adótartozás végrehajtásával is számolniuk kell - emlékeztet a cég közleménye.

Dr. Boruzs Éva okleveles adószakértő, a Boruzs és Tigelmann Ügyvédi Iroda partner ügyvédje, és Dr. Jarovinszkij Igor, a Hargittay és Jarovinszkij Ügyvédi Iroda partner ügyvédje, mint a Hungária Közraktározási Rt. jogi képviselői olyan jogi megoldást dolgoztak ki, mely az adókockázatot teljes egészében kiküszöböli.

A Magyar Állam és a Fővárosi Önkormányzat ellen indított peres eljárásban az Rt. a Magyar Államtól követeli vissza kártérítés címén a 2004. május 1-től megfizetett iparűzési adót, a Fővárosi Önkormányzat perbenállására pedig azért van szükség, hogy az Rt.-nek a magyar szabályok szerint jelenleg fennálló iparűzési adó fizetési kötelezettsége a jövőre nézve a lehető leghamarabbi időpontban megszűnhessen.

A megindított per nem közigazgatási per, az eddig megfizetett iparűzési adót nem az önkormányzatnak kell visszatérítenie. A keresetlevélben foglaltak alapján a bíróság abba a helyzetbe kerül, hogy a kártérítés megítélésén túl az Rt. iparűzési adó fizetési kötelezettségének megszüntetésével érvényt szerezzen a közösségi jog szabályainak.

Mindezekhez a magyar bíróságnak nem kell bevárnia a manapság sokat emlegetett olasz IRAP ügy kimenetelét, és a magyar iparűzési adó kérdésében sem kell szükségszerűen az Európai Bírósághoz fordulnia, de természetesen nincs elzárva ettől a lehetőségtől. A bíróság ebben a perben abban a helyzetben van, hogy az Rt. iparűzési adó fizetési kötelezettségét a per lezárását megelőzően is gyakorlatilag bármikor megszüntetheti - vélik a cégnél.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Draskovics: az iparűzési adót el kell tüntetni

Az adóreformban akkora kockázatot szabad vállalni, amennyi nem veszélyezteti az egyensúlyőrző gazdasági folyamatokat - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a Munkaadók ás Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által Variációk az adóreformra címmel szervezett rendezvényén.

Gazdaság

Nem EU-konform a magyar iparűzési adó?

Az Európai Unió áfára vonatkozó irányelve kimondja, hogy néhány nevesített adón kívül a tagállamok nem vethetnek ki forgalmi típusú adót - írja elemzésében az Ernst & Young tanácsadó cég. A magyar iparűzési adó viszont inkább forgalmi adónak tekinthető, és erősen hasonlít az áfára, így 2004. május 1-től kérdéses, hogy ez az adóforma jogszerű-e Magyarországon.

MTI Gazdaság

PM: mégis EU-konform az iparűzési adó

A Magyarországon alkalmazott iparűzési adó teljesen jogszerű és EU-konform, amely az unió és Magyarország közötti csatlakozási szerződésben nevesítetten szerepel, mégpedig az adó alapja és törvényi felső mértéke is - mondta Kónya László, a Pénzügyminisztérium (PM) főosztályvezetője.

Gazdaság

Az iparűzési adó sorsa

Az iparűzési adó fokozatos megszüntetését javasolja az adóreform-bizottság. Egyes adótanácsadók viszont úgy vélik: agónia helyett az adónem gyors halálát idézheti elő, ha az Európai Bíróság az uniós szabályokkal ellentétesnek ítéli az olaszok hasonló típusú regionális adóját.

hvg.hu Gazdaság

Mégis fizetni kell az iparűzési adót?

A jelenleg hatályos magyarországi törvény törléséig vagy módosításáig a hazai cégeknek mindenképpen fizetniük kell a helyi iparűzési adót - véli a KPMG tanácsadó cég.

Többen meghaltak a Nyugat-Európára sújtó vihar miatt

Többen meghaltak a Nyugat-Európára sújtó vihar miatt

Karácsony szerint nem is kapott adatigénylést a Fidesztől, pedig ezért perelnék most be

Karácsony szerint nem is kapott adatigénylést a Fidesztől, pedig ezért perelnék most be

És akkor Mészáros Lőrinc önmaga alvállalkozója lett

És akkor Mészáros Lőrinc önmaga alvállalkozója lett

Hétfőtől lezárás lesz a Szent István körúton

Hétfőtől lezárás lesz a Szent István körúton

Egy napot sem töltött az LMP-ben, akit jogszerűtlenül zártak ki

Egy napot sem töltött az LMP-ben, akit jogszerűtlenül zártak ki

Hirtelen mintha a Huawei sem értené, hogyan kerültek reklámok a telefonjaira

Hirtelen mintha a Huawei sem értené, hogyan kerültek reklámok a telefonjaira