szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folytatódott a magyarországi bankpiac koncentrációja 2005 első hat hónapjában. Az öt legnagyobb bankcsoport rendelkezett a bankcsoportok összesített konszolidált mérlegfőösszegének 74,2 százalékával, míg 2004 végén ez az arány 73,1 százalék volt.

A bankcsoportok idei első féléves teljesítményéről szóló, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiadott tanulmány szerint a 13 magyarországi bankcsoport idei első féléves, 169,3 milliárd forintos adózott profitja 21,7 százalékkal haladta meg a 2004 első félévit. Valamennyi bankcsoport nyereséggel zárta az első félévet, a profit 87,2 százalékát az anyabankok termelték.

A bankcsoportok a kamatmarzs szélesen tartásával őrizték meg jövedelmezőségi szintjüket - állapítja meg a felügyelet. Az első felében a bankcsoportok átlagos, évesített, 4,9 százalékos kamatmarzsa alig volt szűkebb, mint az egy évvel korábbi 5,1 százalék, miközben a jegybanki alapkamat jelentősen csökkent. A kamatmarzs 0,2 százalékpontos csökkenését a nem kamatból származó eredmény ugyanilyen mértékű növekedése pótolta - szögezi le a tanulmány.

A csoportok működési hatékonysága is javult, ami hozzájárult a jövedelmezőség javulásához: az eszközarányos működési költségek a 2004 első félévi 3,7 százalékról 3,4 százalékra mérséklődtek.

Konszolidált jövedelmezőségük a már eddig is kedvező szintről tovább nőtt: eszközarányos nyereségük (ROA) a 2004 első félévi 2,4 százalékról 2,5 százalékra, tőkejövedelmezőségük (ROE) az egy évvel korábbi 28,4 százalékról 29,9 százalékra javult.

A bankcsoportok fizetőképességi mutatója mind az anyabankok, mind a csoportok esetében gyakorlatilag megegyezett a 2004 végi 12,9 százalékos auditált mutatóval. A leánycégek általában javították a csoport tőkehelyzetét, egyetlen kivételtől eltekintve a bankcsoportok fizetőképességi mutatói meghaladták az anyabankokét.

Néhány különösen aktív csoport fizetőképességi mutatója a 2004 végi állapothoz hasonlóan 10 százalék alatt maradt, esetükben a további növekedéshez szükségessé válhat a tőkebevonás - állapítja meg a PSZÁF tanulmánya.

A bankcsoportok 2005 első félévében a bankszektorral közel azonos mértékben fejlődtek: összesített, konszolidált mérlegfőösszegük 2005 június végén 14137,1 milliárd forintra rúgott, 7,9 százalékkal volt több, mint 2004 végén. A teljes bankszektor mérlegfőösszege eközben 8 százalékkal bővült.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Egyre több pénzbüntetést fizetnek a hazai bankok

A felügyelet 2004-ben összesen 128,35 millió forint bírságot szabott ki a pénzügyi intézményekre, ami csaknem 7 százalékkal marad el a 2003-ban kivetett 137,49 millió forinttól - tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hírlevelében.

MTI Gazdaság

A magyar bankok nyakán a Bázel-II

Az Európai Parlament után kedden az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyták a pénzügyi intézmények számára új, eddigieknél szigorúbb tőkekövetelményeket előíró Bázel-II néven ismert előirányzatot. A pénzügyminiszterek átvették az Európai Parlament által javasolt módosításokat.

MTI Gazdaság

Gyurcsány kamatcsökkentést kért a bankoktól

A miniszterelnöük a Magyar Bankszövetségnél tett keddi látogatásán arra hívta fel a bankok figyelmét, hogy ne csak a betéti, de a hitelkamataiknál is gyorsabban alkalmazkodjanak a jegybanki alapkamat csökkenő irányzatához.

Trump nem érte el fő célját Indiában

Trump nem érte el fő célját Indiában

Világversenyen szereztek dobogós helyet az ELTE joghallgatói

Világversenyen szereztek dobogós helyet az ELTE joghallgatói

Mészáros Lőrinc és Rogán Cecília felé is hullott a Szerencsejáték Zrt. millióiból

Mészáros Lőrinc és Rogán Cecília felé is hullott a Szerencsejáték Zrt. millióiból