szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fenyegető energiaválság veszélyére figyelmeztetett a Tudomány Világfórumán Lax Péter, a magyar származású Egyesült Államokban élő világhírű matematikus, aki a nukleáris energiában látja a kiutat.

Lax Péter, az Abel-díjas matematikus bevallotta, hogy nem a téma szakértőjeként, hanem az emberiség sorsáért aggódó tudósként fogalmazta meg gondolatait. King Hubbert amerikai kutatóra hivatkozott, aki 1956-ban írt tanulmányában pontosan megjósolta az Egyesült Államok olajkitermelésének csúcspontját: annak időpontját az 1970-es évek elejére tette, miként az be is következett. 

Ennek az ad különös jelentőséget, hogy a csúcs elérése után a kinyerhető olajkészlet visszafordíthatatlanul csökken, a Hubbert-féle görbe alapján pedig következtetni lehet a kitermelés élettartamára. A hanyatlási folyamat elkezdődött - hangsúlyozta a magyar matematikus, aki ezután számba vette az egyéb energiaforrásokhoz kapcsolódó lehetőségeket. 

Széntartalékok az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában és egyes európai országokban fellelhetők ugyan, de Lax emlékeztetett e fűtőanyag környezetkárosító hatására, továbbá a kitermelés veszélyességére: ötven év alatt százezer szénbányász halt meg bányabalesetben. 

Ugyanakkor hiába a figyelmeztetések és az előrejelzések, "felégetjük tartalékainkat, mint a barbárok, akik bútorokat égetnek" - fogalmazott a felszólaló. Lax Péter a nukleáris energiában látja a kiutat, nem feledkezve meg azonban az atomreaktorok működtetésével kapcsolatos kockázatokról, illetve a közvéleményben élő félelmekről. Szerinte az olyan alternatív energia forrásokhoz, mint a nap- vagy szélenergia, csak korlátozott remények fűzhetők. Példaként említette, hogy a napenergia az energiafogyasztásnak 5 százalékát képes fedezni, míg a szélenergiát Dániában 33 százalékos arányban hasznosítják, Kaliforniában viszont ez az arány nem haladja meg az 1 százalékot.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Tehénylepénnyel az energiaválság ellen

Kaliforniai farmerek a tehenek által kibocsátott metángázt fölfogva kívánnak segíteni a levegőtisztaságon, illetve így próbálnak hozzájárulni a gazdaságok energiaellátásához.